ВКС отмени спирането на делата за вписване на новия лидер на партията, което беше разпоредено от Градския съд на 12 май. Оттогава регистрацията на Димитров е блокирана с аргумента, че чака СГС да реши две дела на изключените от СДС Николай Гацев и Янко Велев.
Според върховните съдии обаче спирането на регистрацията на СДС е недопустимо, тъй като правилата за вписване на партиите се различават от тези за всички останали граждански организации, съобщава dnevnik.bg. В мотивите си те обясняват, че партиите са особен вид юридически лица и не всички разпоредби на Гражданския процесуален кодекс се прилагат при регистрацията им. Затова ВКС връща делото на Градския съд, за да продължи регистрацията на Мартин Димитров.
Ако СГС реши, че вече има всички доказателсва за вписването на Димитров като лидер на партията, може и да няма заседание. Адвокатът на Синята коалиция Димо Гяуров заяви, че всички документи вече са в папките на делото и няма пречка съдът незабавно да регистрира Димитров. Ако реши да насрочи заседание, това трябва да стане още другата седмица, обясни Гяуров.