Това каза доц. Красимир Манев - преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" и член на Международния комитет на Олимпиадата по информатика, предаде БГНЕС.
Сега обучението на информатика в училище е в рамките само на 72 часа в 9 клас. Останалата подготовка на учениците и децата, които участват в националните и международни олимпиади, се осъществява само в рамките на извънкласната подготовка. Към това доц. Манев прибави факта, че държавното ръководство и институциите правят всичко възможно, за да се осигуряват големи софтуерни поръчки за международни компании, а не за български.
Манев посочи като пример системата на здравната каса, поръчки на Министерството на образованието. Това принуждава българските софтуерни фирми да търсят поръчки извън страната и съществуването им непрекъснато е застрашено от липса на достатъчно работа, коментира Манев.
В същото време, всички участници в националния отбор по информатика много бързо получават покани за работа от големи международни фирми, например Google.
Доц. Манев изтъкна, че все повече се стеснява базата за подбор на деца в отбора по информатика и самото съществуване на олимпиадата се дължи на шепа учители-ентусиасти и преподаватели във висшите учебни заведения.
България е инициатор на Международната олимпиада по информатика от 1989. Досега страната ни е спечелила 67 медала - 14 златни, 28 сребърни и 25 бронзови. Така страната ни се нарежда на 55 място в света по общ брой медали . На тазгодишната олимпиада по математика, проведена от 16 до 23 август, България е завоювала 2 сребърни и 2 бронзови медала и 14 място в света.