85-годишната френска еврейка Мирей Кнол бе открита с 11 прободни рани в нейното изгоряло жилище в Париж в петък.  Двама мъже, единият от които близък съсед на Кнол, бяха обвинени за предумишлено убийство с антисемитски характер.

Престъплението потресе френското общество и дори стана повод за политическа полемика.

Погребението на Мирей Кнол се състоя в еврейския сектор на гробището в парижкото предградие Баньо. Френският президент Емануел Макрон присъства на него.

Той определи убийството като варварско и по време на възпоменателна церемония в памет на жандармериста Арно Белтрам, той направи паралел между неговото убийство, извършено от радикализиран похитител и убийството на Кнол.

Макрон каза, че нападателите на Кнол са убили невинна и беззащитна жена, защото тя е била еврейка и извършвайки това, те са осквернили свещенните ценности на френската история.

Днес в памет на Мирей Кнол в цяла Франция, в това число и в Париж, се състояха шествия. Участниците в тях се обявиха и срещу проявите на расизъм. В шествията участваха хиляди хора. В шествието в Париж участваха и кметицата Ан Идалго, министърът на вътрешните работи Жерар Колон и други политици.

Шествие имаше и на площад "Париж" в Ерусалим.

Тези шествия обаче бяха засенчени от полемика дали крайнодясната лидерка Марин Льо Пен и представители на радикалната левица могат да се присъединят към тях. И Национален фронт на Льо Пен, и радикалната левица Непокорна Франция на Жан-Люк Меланшон подкрепиха шествията подобно на другите партии. Но ръководителят на Съвета на еврейските институции във Франция Франсис Калифа, каза, че лидерите на двете крайни партии не са добре дошли на шествието в Париж в памет на Мирей Кнол.

Марин Льо Пен настоя да присъства. А синът на Мирей - Даниел се разграничи от позицията на Калифа и каза, че всеки, без изключение, е добре дошъл на шествието, предадоха Ап и ДПА. Така на шествието в Париж двамата крайни лидери се появиха и това стана повод за отправяне към тях на обидни реплики. Стигна се за кратко и до блъсканица и двамата лидери бяха принудени да напуснат шествието, предаде Франс прес.

Вчера Даниел Кнол сподели пред АП, че майка му е била жадна за нови познанства и обичала да се среща с нови хора и да говори с тях и това я е убило.
През юли 1942 г. Мирей Кнол успяла да се спаси от най-голямата операция срещу евреи във Франция през Втората световна война. Тогава над 13 000 евреи, от които близо една трета деца, бяха задържани в Париж и неговите околности от полицията и депортирани в съответствие с исканията на нацистите. Мирей успяла да избяга заедно с майка си.