Тодор Вълков
Месни заговезни, последен ден преди Великденските пости
Днес е църковният празник Неделя месопустна, наричан още Месни заговезни. Месни заговезни е винаги в неделя - осем седмици преди Великден.
Празникът получава названието си от традиционната вечеря с месни ястия, след която е забранено да се яде месо до края на Великия /Великденския/ пост. Думата "заговезни" идва от заговявам, започвам да постя.
На Месни заговезни се приготвят баница с мас и извара, кокошка, яде се свинско месо.
Седмицата между Месни и Сирни заговезни се нарича Сирница, защото е подготовка за Великия пост. Подготвяйки вярващите за изпитанието на строгия пост църквата позволява през следващата седмица да се консумира мляко и всичко, произведено от него.
В храмовете се четат откъси от Светото писание, които говорят за Страшния съд. Така Църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към служба на ближния и към добродетелност.
До Сирни заговезни трябва да приключат и всички сватби, защото през Великия пост до вторник на Светлата седмица не се позволява венчаване.
През тази година Великият пост, наричан още Света четиридесетница, започва на 19 февруари.
На Месни заговезни се приготвят баница с мас и извара, кокошка, яде се свинско месо.
Седмицата между Месни и Сирни заговезни се нарича Сирница, защото е подготовка за Великия пост. Подготвяйки вярващите за изпитанието на строгия пост църквата позволява през следващата седмица да се консумира мляко и всичко, произведено от него.
В храмовете се четат откъси от Светото писание, които говорят за Страшния съд. Така Църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към служба на ближния и към добродетелност.
До Сирни заговезни трябва да приключат и всички сватби, защото през Великия пост до вторник на Светлата седмица не се позволява венчаване.
През тази година Великият пост, наричан още Света четиридесетница, започва на 19 февруари.