Празникът получава названието си от традиционната вечеря с месни ястия, след която е забранено да се яде месо до края на Великия /Великденския/ пост. Думата "заговезни" идва от заговявам, започвам да постя.

На Месни заговезни се приготвят баница с мас и извара, кокошка, яде се свинско месо.

Седмицата между Месни и Сирни заговезни се нарича Сирница, защото е подготовка за Великия пост. Подготвяйки вярващите за изпитанието на строгия пост църквата позволява през следващата седмица да се консумира мляко и всичко, произведено от него.

В храмовете се четат откъси от Светото писание, които говорят за Страшния съд. Така Църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към служба на ближния и към добродетелност.

До Сирни заговезни трябва да приключат и всички сватби, защото през Великия пост до вторник на Светлата седмица не се позволява венчаване.

През тази година Великият пост, наричан още Света четиридесетница, започва на 19 февруари.