По повод направените през последните дни предложения президентът да сформира "независима комисия" с участие на трите власти, държавният глава Росен Плевнелиев разговаря с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, съобщи прессекретариатът на президента.

Всяка една правова държава е изградена на принципа на върховенството на закона. Този принцип означава на първо място всеки държавен орган следва много стриктно да се придържа към своите законоустановени правомощия без да изземва правомощия на други органи и без да се намесва в работата на другите власти.

Това се посочва в позиция на президента Росен Плевнелиев, разпространена от прессекретариата на президента след края на срещата.

Ако практиката покаже правен вакуум, Народното събрание е единственият орган, който е компетентен да приеме необходимата законова регламентация.

Равната отдалеченост по Конституция на президентската институция от трите власти не означава възможност за държавния глава да изземе правомощия на която и да е от властите - законодателна, изпълнителна и съдебна.

Търсенето на решения извън конституционните и законови норми не може да гарантира независимостта на съдебната власт и да доведе до решаване на проблемите, а до тяхното задълбочаване и до размиване на отговорността, е позицията на държавния глава.

В Република България има компетентни органи, които разполагат и с необходимите инструменти, за да достигнат до обективната истина и с възможностите след това да ангажират съответната отговорност от тези, които са нарушили закона.

Тъй като няма съответната компетентност, президентът не разполага и със съответните инструменти. Той не може да разпитва, да възлага технически експертизи, да оценява доказателства и т.н.

Тоест, дори и да се състави подобна комисия, тя не би имала средствата, с които да достигне до обективната истина, отбелязва президентът.

Силата на една държава не се гради върху това най-високостоящите политици да разрешават всички спорове, а по-скоро върху ясната система от правила, който позволява колкото и високо да стои един политик или магистрат, винаги да има един орган, който може да разследва неговите действия и винаги да има механизъм, който да позволява да се санкционират неправомерните деяния, се посочва в позицията на държавния глава.

Президентът и председателят на ВКС призовават компетентните институции в лицето на ВСС и Прокуратурата да разследват този казус, да изяснят цялата истина обективно, прозрачно и бързо и да я представят пред българското общество, се посочва още в позицията.