В неделя Украйна и лидерите на Донецката народна република (ДНР) и Луганската народна република (ЛНР) подписаха документ за начало на изтеглянето на тежкото въоръжение от фронтовата линия в Донбас. Изтеглянето трябва да завърши след 12 дни.

Проруските сепаратисти от ДНР съобщиха сутринта, че изтеглят тежките оръжия от фронтовата линия в Украйна.
Представителят на министерството на отбраната Едуард Басурин уточни пред РИА Новости и ТАСС, че изтеглянето е започнало в 8 часа местно време, съобщиха БТА и "Фокус".

Късния следобед той обясни, че за днес са изтеглили 96 единици артилерийски оръдия "Д-30" от района на Дебалцево, Горловка, Донецк и Телманово.

Вижте снимки >>>

Сепаратистите от ЛНР също съобщиха, че започват да изтеглят реактивната артилерия от района на Дебалцево в 12 ч. московско време (11 ч. българско време).
Зам.-командващият Народната милиция на ЛНР Виталий Кисельов уточни, че ще бъдат изтеглени 10 реактивни системи за залпов огън "БМ-21" (с ракетни установки "Град"). Той допълни, че процесът ще продължи и утре сутринта.

"Въоръжените сили на Украйна са започнали частично изтегляне на тежкото въоръжение от фронтовата линия", заяви по-късно представител на ЛНР Виталий Киселев, цитиран от РИА Новости и "Фокус".

"Съгласно графика те започнаха частично изтегляне на тежкото въоръжение. Единственият проблем е, че украинската армия не контролира частните батальони, които също разполагат с тежко въоръжение. Имаме потвърждение, че те (частните батальони) изпълняват заповедите и са започнали изтеглянето на въоръжението“, каза Киселев.

Той отбеляза, че днес примирието се спазва в цялата зона на конфликта.

Киев вече обяви, че ще започне изтеглянето на тежките си оръжия в Донбас, чак след пълното прекратяване на огъня.

Говорителят на украинската армия подполковник Анатолий Стелмах обаче обвини днес сепаратистите, че са подложили на обстрел град Попасна (Попасная) седем пъти и село Луханске (Луганское), предаде АП.

Бунтовниците се опитали да щурмуват украински военни позиции край южното село Широкине (Широкино), близо до Мариупол. Остават безпокойствата, че сепаратистите искат да превземат стратегическия пристанищен град на Азовско море, за да създадат сухоземен коридор между Русия и анексирания от нея Кримски полуостров, отбелязва АП.

Мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Украйна не може да потвърди изтеглянето на тежката артилерия в източната част на страната, предаде ТАСС, като се позова на нейния прессекретар Майкъл Бочуркив.

По-късно постоянният представител на Русия при ОССЕ Андрей Келин заяви за ТАСС, че организацията, Киев и сепаратистите от Донецк и Луганск, ще създадат съвместна контролна комисия в Източна Украйна.

Външните министри на Франция, Германия, Русия и Украйна отново призоваха днес за спазване на Минските договорености и се разбраха да работят за подсилване на наблюдателската мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Украйна.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер обясни, че на срещата е била постигната договореност да бъдат предприети стъпки за удължаване с една година на мандата на мисията на ОССЕ в Украйна, която изтича в края на март.

"Засега няма необходимост да се вземат извънредни дипломатически мерки за уреждане на ситуацията в Украйна или провеждане на "Минск-3",
заяви снощи руският президент Владимир Путин за телевизия "Россия-24", визирайки нова среща с лидерите на Франция, Германия и Украйна в т.нар. "нормандски формат", предаде ТАСС.

Той отбеляза, че най-важното е да се изпълняват постигнатите в Минск договорености.

АНКЕТА: Ще донесе ли споразумението от Минск траен мир?