Готови сме да обсъждаме смесени или отделни листи, в зависимост от това, което е по-добро за развитие на региона, заяви Първанов пред Нова телевизия.

По-късно днес партията му, която участва в управлението на ГЕРБ и Реформаторския блок, отбеляза първата годишнина от рестарта си на тържествена среща в НДК.

Подаваме ръка не само на БСП, но и на леви земеделци, социалдемократи. Аз съм човек, който е показал, че може да преглътне болката и огорчението, но не бих си позволил заради моето и на няколко колеги огорчение, ние да направим левицата заложник на това. България не може да се развива без силна левица, добави той.

Първанов допусна, че е възможно АБВ да си сътрудничи на места с БСП на предстоящите наесен кметски изборите.

Това ще е първият рубикон, посочи той.

Лидерът на АБВ потвърди, че представители на партията не са били поканени при обсъждането на управленската програма.

Липсата на диалог е проблем, но по-голямата беда е, ако в резултат на липсата на диалог, те произведат документ, който е по-слаб от програмната декларация, каза той.

Според него важно е да се извади най-доброто от всяка партия и да се подреди правилно.

Аз видях 180 приоритета, но това е размиване на действията, критикува той.

Първанов не отговори еднозначно добре ли се чувства в управлението.

Вижда се - АБВ не скача, не се мръщи заради кадрови назначения, АБВ спори за политики и това е разликата между нас и останалите коалиционни партньори. Лесно е да се парадира с лява политика на барикадите, трудно е да се прави, когато си в управлението, коментира той.

Първанов критикува и стратегията за съдебната реформа. Този проект е слаб, защото е написан декларативно и има доста клишета. Нека ни убедят партньорите, само заради евродоклада не става, настоя той.

Той посочи, че АБВ ще подкрепи стратегията, но ще има своето особено мнение и ще го изрази тогава, когато се обсъждат законите.

Според него трябва да се смени подходът като се създаде помощен орган към Народното събрание, в който да се обсъждат детайлно всички аспекти с експертите от съдебната система и тогава да се приеме нещо, което ще бъде непробиваемо.

Той беше предпазлив в оценката си за персонални промени в службите като смяна на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и председателя на ДАНС Владимир Писанчев.

От гледна точка на медийната информация, по-скоро те трябва да си отидат, но е вероятно да има детайли, които аз не знам - за конкретни акции, сполучливи или не, коментира бившият президент.

Той подкрепя да се реализира идеята за "Южен поток", който да мине по трасето на НАБУКО.

Премиерът вече я разви в Брюксел, по-важното е да убедим Москва и Турция,
добави Първанов.

По думите му АБВ е твърдо за референдум, ако не по-рано, то заедно с местните избори, на който, освен за задължително гласуване, да се пита и за мажоритарен избор.

Въпреки резервите му към задължителното гласуване, нямало друг начин за озаптяване на покупко-продажбата на гласове.

Първанов се обяви и за реформа в БДЖ, но според него без държавна субсидия няма как да стане.

Аз съм затова да се търсят ресурси и да се осигури транспорт до най-отдалечените селища. Когато няма училище, здравен пункт и транспорт, там всичко приклрючва - няма да има живот, няма я държавата, обобщи той.