В операцията по залавянето му са участвали служители от Главна дирекция „Национална полиция”, ОДМВР-София и Специализирания отряд за борба с тероризма. Милев се издирва от декември 2009 година. Повече подробности за операцията не се съобщават.

По данни на председателя на специализираната прокуратура Даниела Попова, цитирана от „Преса”, Крокодила е бил търсен за въоръжен грабеж на 215 000 лв. от банков клон в Студентски град преди 4 години. Бяха откраднати общо 2500 000, но в бърцината крадците изпуснаха 40 000 лева.
Обирът е извършен в съучастие с шампиона по кикбокс Мартин Антов, лидер на групата за мокри поръчки, известна като „Новите килъри“.

Емил Милев - Кроки има богата криминална биография. Заедно с брат му - Евгени - Гейзо, станаха известни като заподозряни в нападението над германски гражданин през 2009 година в село Вакарел до София и стрелба по полицаи с калашник, за което бяха оправдани през 2010 г. поради липсата на доказателства. От грабежа обаче Кроки е в неизвестност. Бандата на двамата братя е известна на полицията като Бандата на Крокодилите.