"Както е по Търговския закон и по Устава на дружеството, аз подавам оставка пред Съвета на директорите. Надявам се - оставката да бъде приета другата седмица. Подавам оставка, защото знам, че в едни избори доверието е най-важно", каза на пресконференция проф. Михаил Константинов.

"Нито премиерът Марин Райков, нито президентът Росен Плевнелиев, нито „господарят на света” Барак Обама могат да уволнят член на Съвета на директорите на акционерно дружество, дори когато мажоритарен собственик е държавата. Прочетете Търговския закон и Устава на дружеството", каза Константинов, обръщайки се към журналистите.

Няколко партии поискаха от служебния премиер той да бъде сменен заради негово политическо изказване.

"Бях обвинен в бъдещо престъпление. Сталин, ако беше станал, щеше да каже - евала на тези хора”, добави Константинов и препоръча на БСП, които първи поискаха отстраняването му, да забравят темата за изборите и за „Информационно обслужване”.

"Целта е да се стигне до непризнаване на изборите, хвърляне на страната в хаос и даване на възможност на олигарси с огромни дългове - да се спасят", прогнозира проф. Михаил Константинов.
 
Има данни, че една доста голяма партия ще получи доста по-нисък резултат от това, което е очаквала. Една друга пък малка партия ще изчезне завинаги от политическата карта на България. За ДПС няма да говоря – въпросът е с кого ще се коалират”, добави проф. Константинов.

Днес, като народ и държава, ни заплашва огромна опасност, каза още той и продължи:

„Нещата почнаха случайно. След февруарските протести, които бяха отчасти силови, премиерът Бойко Борисов внезапно подаде оставка. И досега смятам, че това можеше да се избегне, но то се оказа спасително за партия ГЕРБ.”
 
Без съмнение елитът се изплаши и изпадна в паника”, категоричен е проф. Константинов.

"И през акъла не ми е минавало за фалшифициране на резултати. Впрочем, това не е и възможно", каза проф. Константинов във връзка с думите му, че "ако алтернативата на ГЕРБ е Тройната коалиция, ще направи всичко възможно това да не се случи". 

„Ставаше въпрос за действия в рамките на закона. Фразата беше глупава и е добре първо да се мисли, а после да се говори”, призна Константинов.
Той отново заяви, че всеки, който твърди, че "Информационно обслужване" се кани да фалшифицира изборите, е клеветник и лъжец. По думите във фирмата има още хора, които са "много ядосани и нервни".

„Има група хора, на които дължа извинение, и това са министрите от служебния кабинет, които имат достатъчно проблеми, за да се занимават със скромната ми особа. Когато казах онази глупост, не знаех кой ще е служебният премиер”, заяви проф. Михаил Константинов.
 
"В демократична държава, гражданинът управлява политиката, като гласува. Аз ще управлявам своя глас, така че да не допусна Тройната коалиция. Смятам да убедя хората около мен да не гласуват за Тройната коалиция", каза все пак професорът математик.

По-късно той коментира в интервю пред "Фокус" и новото изискване за провеждане на изборите - във всяка изборна секция да има ксерокс.
"Ксероксите в секционните избирателни комисии са тотално безсмислени. Народните представители дават ли си сметка - как се носи ксерокс на гръб в едно село, където няма електрическо захранване, и какво става с ксерокса?", каза Константинов и подчерта, че 5% от машините дефектират.

„Аз, дори да им дам нови машини, трябва някой да ги инсталира, трябва да ги тества. Сега какво – 12 000 техници, така ли? Боговете като искат да унищожат някого, му вземат акъла. Представете си - едно малко село, докъдето се стига много трудно. Напрежението е 150 волта, дотам носите един ксерокс в багажника, местният елит го пуска - той вижда ксерокс за първи път в живота си. Нали е ясно, че не можем да пратим 12 000 копирни машини по страната?”, добави професорът математик, който дълги години бе член на ЦИК.

 

От правителствената информационна служба съобщиха, че премиерът Марин Райков е провел разговор с проф. Константинов по повод оставката. „Това е отговорно и смело решение, което изразява позицията на един достоен и честен човек”, е заявил той и е го е поканил да участва в Изборния борд, тъй като е убеден в професионализма и познанията му.