Актьорът сe пресели от Франция в Белгия, след като през ноември си купи къща в малкото градче Нешан, в провинция Ено, и вече е получил регистрационните си документи. Белгия е много популярна сред богатите французи като данъчно убежище.

Поведението на Депардийо се осъжда както от представителите на левицата, така и от десните партии, предаде БТА.

"Той се подигра с държавата и с французите, всички тези, които си купуват билети за кино, за да го видят не eкрана и честно си плащат данъците", заяви делегираният министър на потреблението, социалистът Беноа Амон пред телевизия "Канал плюс".

"Да не плащаш данъци, защото ти се струват големи, в период на криза, е абсолютно антипатриотично", заяви министърът. Управляващата Френска социалистическа партия изказа "съжаление" относно решението на актьора. "Франция без Депардийо не е същата, но и Депардийо без Франция няма да бъде същият. Иска ми се да му кажа "Бързо се върни!", заяви говорителката на партията Фредерик Еспаняк.

По думите на говорителя на френските комунисти Оливие Дартигол популярният екранен идол е опетнил имиджа си пред французите с "отказа да плаща данъци и да сподели националната отговорност, както и с ненужната си подкрепа за Никола Саркози по време на последната президентска кампания".

Според опозиционния лидер Жан-Франсоа Копе от десния Съюз за народно движение данъчното преселение на Депардийо "е разочароващо за нашата страна и за нейния имидж". Председателката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен коментира с нотка хумор постъпката на актьора: "Всички данъчни преселенци тичат да се завърнат обратно в родината в мига, в който имат някакъв здравословен проблем и предпочитат да разчитат на родното здравно осигуряване!"

Къщата на Депардийо в Белгия е в район, където много френски милиардери са се сдобили с имения, привлечени от местното данъчно законодателство.

Миналия петък Депардийо беше сниман с жители в местната администрация. По данни на белгийските медии актьорът, който на 27 декември ще навърши 64 години, дошъл да получи регистрационните си документи, за да започне плащането на данъците си и комуналните налози.

"На Жерар му харесва нашият селски бит - заяви кметът на Нешан Даниел Сенесал. - Той си търсеше жилище в Белгия, за да избегне високите френски данъци", допълни той. Но според градоначалника това не била единствената причина, поради която Депардийо потърсил дом в Белгия. "Жерар искаше да се махне от Париж, от шумния град, за да потърси душевно спокойствие в тихата провинция", заяви градоначалникът.

Депардийо не е първият богат французин, решил да се пресели в Белгия, за да избегне плащането на налози във Франция след идването на власт на социалистите през месец май. През месец септември един от най-богатите хора на републиката, собственикът на голямата верига за луксозни стоки Ел Ве Ем Аш (LVMH), милиардерът Бернар Арно, чието състояние бе оценено от "Форбс" на 41 милиарда долара, се обърна към властите с молба да му бъде предоставено белгийско гражданство.

След като Франсоа Оланд спечели изборите през май, в средата на юли властите във Франция обявиха, че 75-процентният данък върху годишните доходи от над 1 милион евро ще бъде въведен от 2013 г. с цел намаляване на дефицит в бюджета. Засега мярката ще действа в продължение на 3 години.