Радиостанцията Europe 1 се е свързала с Депардийо, който е потвърдил информацията, че си е купил недвижима собственост в градчето Нешен в граничещата с Франция белгийска провинция Ено, предаде БТА.

Средствата за информация не разполагат с данни, че актьорът възнамерява да поиска белгийско гражданство, но отбелязват, че имотът му е в район, където много френски милиардери са се сдобили с имения. Те са привлечени тук от местното данъчно законодателство.

В хода на предизборната си кампания президентът на Франция Франсоа Оланд огласи намеренията си да повиши данъците за най-богатите французи до 75%. След като Оланд спечели изборите през май, в средата на юли властите във Франция обявиха, че 75-процентният данък върху годишните доходи от над 1 милион евро ще бъде въведен от 2013 г. с цел намаляване на дефицит в бюджета. Засега мярката ще действа в продължение на 3 години.

Проектът на Оланд подтикна много богати французи да предпочетат да се заселят в Ню Йорк, Лондон или Брюксел. Сред тях е и най-богатият човек на Европа и Франция Бернар Арно, притежател на контролния пакет от акциите на компанията LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton. Той е подал документи за белгийско гражданство. Самият Арно обяснява това с желанието си да развива бизнес в Белгия.