Със средства на Министерството на образованието ще бъде закупен геофизичен радар за нуждите на археолозите от Националния археологически институт с музей при БАН. Това съобщиха премиерът Бойко Борисов и министър Сергей Игнатов в Археологическия музей.

Професор Диана Гергова представи днес пред премиера и министрите Симеон Дянков, Сергей Игнатов и Вежди Рашидов намереното през тази седмица в Омуртаговата могила край разградското село Свещари тракийско златно съкровище. Геофизичният радар позволява да се изследва съпротивлението в земните пластове и да се установи къде какви структури има - гробници, кухини, ями, каза пред БТА проф. Гергова.

Съкровището е било в сандъче, поставено като дар към боговете в процеса на насипване на могилата, която вероятно е принадлежала на гетския владетел Котелас, посочи археологът. Има два вида накити - женски и апликации към конската сбруя. Сред тях са диадема, четири многоспирални гривни, пръстен, апликации на главата на Великата богиня майка, начелник във формата на кон. Диадемата е в северния гетско-скитски стил в изкуството, с лъвове и с пантери, разказа пред премиера проф. Гергова. За цар Котелас Гергова разказа, че заедно с Филип II Македонски е успял да изтика скитите на север. Гетският владетел дава своята дъщеря Меда за съпруга на Филип Македонски. Тази находка е знак от времето, когато гетската държава е в своя политически и военен възход, добави археологът.

"Предния ден по профила към кухината, в която открихме накитите, се изкачи змия, тя се завъртя и си тръгна", разказа Гергова. На следващия ден я намерили в кухината заедно със съкровището. Тази змия мисля, че ме заведе към съкровището, каза професор Гергова. Такива неща се случват, защото живеем в един по-хармоничен свят, отколкото си мислим, каза професорът и добави, че за нея това е един дар.

Могилата се проучва от 1992 година. Сега обектът ще бъде зазимен и археолозите ще продължат дейността си в ранната пролет. Дотогава трябва да бъде осигурена охрана на целия археологичен комплекс Сборяново, на територията на който има повече от 100 могили, защото има опасност да започнат иманярски набези. Много средства ще бъдат необходими за самото проучване, каза Гергова и посочи, ще са необходими най-малко 100 000 лева за проучването само на тази могила.

Съкровището официално ще бъде представено на пресконференция в сряда, след което ще е достъпно за посещение от любознателни граждани.

Вижте снимки на съкровището от Свещари