Голямата светиня идва дар за юбилея на патриаршеския катедрален храм-паметник “Св. Александър Невски“. Осветено в Света гора, чудотворното копие на иконата на Света Богородица “Достойно ест“ ще остане завинаги в София, предаде БНТ.
Светинята ще бъде посрещната на КПП Кулата от владиците Кирил Варненски, Натанаил Неврокопски в събота сутринта, а тържественото й посрещане в храма е обявено за 17,30 ч. С това започват и тридневните тържества, посветени на две събития - вековния юбилей на "Св.Александър Невски" и 98-годишнината на патриарх Максим на 28 октомври.

След молебена при посрещането на иконата ще има всенощно бдение.

Патриарх Максим няма да присъства на честването на 98-ия си рожден ден в понеделник в катедралния храм "Св.Александър Невски". Директорът на болница "Лозенец" д-р Любомир Спасов е преценил, че патриархът е отпаднал и не може да издържи тежката церемония. Той категорично отрече, появилите се слухове, че Максим е в кома.
По думите на д-р Спасов, Негово светейшество няма конкретно заболяване, просто поддържат здравословното му състояние в норма, тъй като от години страда от диабет.

От Светия синод казаха, че ще отслужат литургията без патриарха, ще се помолят за здравето му и ще занесат чудотворното копие на иконата на Богородица "Достойно ест" в болницата.

Човекът,  който в момента е най-близо до патриарха, неговият викарий епископ Йоан пък каза, че в понеделник всички - и митрополити, и чужди гости ще се помолят на литургията за здравето на патриарха и призова православните християни също да сторят това.

По думите на Пловдивския митрополит Николай пък преди чудотворното копие на светогорската икона на Богородица "Достойно ест" да бъде изложена в катедралния храм в събота, тя ще бъде отнесена в болницата при патриарха, който пръв ще докосне чудотворното изображение.