"За съжаление, очакванията ми, че факторът "нива на петролните продукти на пазара" ще се успокоява след Нова година, не се сбъдва. За съжаление, имаме рекордни цени на петрола, допълнително се вдига и съотношението долар-евро. Тези фактори действат към повишаване цената на природния газ", каза председателят на комисията Ангел Семерджиев.

Съвсем неотдавна той заяви, че няма да позволи скок на цената на природния газ с повече от 7-8% от началото на следващото тримесечие вследствие искането на „Булгаргаз" цената на синьото гориво да скочи с над 25%..

Запитан дали ще ревизира тази своя прогноза, Семерджиев отговори, цитиран от БНР: "На този етап нищо не мога да ви кажа преди да сме анализирали данните. Обещавам ви, ще ви кажа!"

Той допълни, че към скъпия петрол ще се прибави и поскъпването на природния газ от 1 януари с 4,34%, когато топлофикациите не вдигнаха цените в средата на отоплителния сезон, но сега е възможно те да бъдат компенсирани в новите стойности от 1 април.
Последният ценови скок на топлинната услуга беше през октомври миналата година.

По правило всяко увеличение на цената на газа с над 5% се отразява на цената на парното и топлата вода. Шефът на регулатора обаче обясни, че за всички топлофикации, които работят с природен газ, ще се отчете и повишението на цената на синьото гориво от 1 април и ще се добави повишението на стойността му, която не е отразена в цените за крайния потребител от 1 януари.

Кумулативният ефект върху цените на топлинната енергия ще е различен за всяка топлофикация, каза още Семерджиев, цитиран и от Дарик радио.

Цените на тока
Шефът на регулатора не потвърди прогнозата си от миналата седмица за скок на цената на тока от 1 юли с до 10 на сто. Семерджиев обясни, че най-голям дял в поскъпването ще има електроенергията „на едро". Семерджиев обясни, че увеличенията на ниво ЕРП минимално ще отразят инфлацията тази година.
Вдигането на цената е "свързано с добавката за зелена енергия, увеличени са мощностите на възобновяеми източници и там е предвидена преференциална цена", каза той.

Когенерацията
Председателят на ДКВР отчете, че заради цената на природния газ се повишават и цените за енергията, произведена от когенерация. Повишават се и разходите за екология на повечето от централите, както по линия на инвестиции за сероочистващи инсталации, така и за плащане на квотите емисии CO2. Тази година най-голямото предизвикателство и най-голям дял в увеличението на цените на електроенергията ще дойде от тези фактори, които ще се отразят в цената едро на електроенергията, каза Ангел Семерджиев.


Най-големият виновник за високите цени на горивата са спекулациите за възможна война в Близкия изток, поради което ние се опитваме да намалим свободните съчинения за война. Това каза президентът на САЩ Барак Обама.