На заседание на комисията бяха изслушани топлофикационните дружества за проблемите им през зимния сезон.

Топлинната енергия е специфичен вид енергия, която се предава по инфраструктурата в сградите и затова, ако някой собственик иска да се откаже от парно и да не плаща изобщо сградна инсталация, то за това трябва да е съгласна етажната собственост, смята Николов.
Може би при условие, че има голяма събираемост на сметките в една сграда етажна собственост, процентът сградна инсталация е добре да се намали, но това трябва да е в правомощията на общото събрание, коментира депутатът.

Според Николов няма как да не се плаща никаква сградна инсталация, щом апартамент е в топлофициран блок.

Задължително в закона трябва да залегнат и промени за по-ясни сметки на топлинните счетоводители, категоричен е той. Всеки потребител на централно топлоснабдяване всеки месец да получава сметка за изразходената от него енергия. Дали това ще става с уредите за радиоотчет или всеки месец ще идва отчетник - това ще се уточни допълнително, каза той.

Добра идея е законово да бъде определено как трябва да се изписват сметките за парно. Това сега се случва със сметките за електроенергия и можем да приложим подобен модел във фактурата за топлоснабдяване, коментира и зам.-министърът на икономиката Делян Добрев, който участва в заседанието. Всички разбираме, че ако имаме топломери, а не дялови разпределители, сметката ни ще бъде най-точна и най-коректна, добави Добрев.

Според шефа на "Топлофикация София" Стоян Цветанов, могат да се монтират топломери на всеки етаж от жилищните кооперации.

Как се оформят сметките сега
Сега топлофикационните дружества ежемесечно засичат подадената топлинна енергия в абонатната станция на съответната сграда и подават тези данни на топлинния счетоводител. Той от своя страна я калкулира на абонатите по прогнозни дялове, съобразно потреблението им от съответния месец на предходната година.
След приключване на отоплителния сезон фирмите за дялово разпределение засичат уредите за индивидуално потребление на абонатите и изготвят изравнителна сметка за реално потребената енергия. 
Трябва обаче да се знае, че сметката за парно включва три компонента - енергия за отопление, сградна инсталация и енергия за топла вода.