Като мотиви той посочва липсата на реформаторско мнозинство в Комисията и на политическа подкрепа от Народното събрание и от президента.

От официалното съобщение обаче става ясно, че премиерът не е доволен от него. "Още утре ще подпиша оставката на Коларов. Не мога да приема човек, назначен от мен за председател на комисия и получил политическото ми доверие, да предизвиква постоянни скандали вътре в комисията и да оправдава невъзможността си да организира работата й с институциите, в това число с парламента и с президентството", заявява Борисов, без да уточнява за какви скандали става дума. Той назначи на поста Коларов преди по-малко от година - миналия април.

Оставката ще бъде подписана утре след изтичане на двудневния отпуск на премиера, допълват от Министерски съвет, без да уточняват какви са причините за него.

Не е ясно какви са причините Коларов да се оплаква от липса на подкрепа. Само преди дни, с пълната подкрепа на ГЕРБ, на първо четене в парламента мина законопроектът за отнемане на незаконно придобито имущество. Това вече ще може да става без влязла в сила присъда, в което от опозицията видяха опасност от репресии.

Министърът на правосъдието Диана Ковачева коментира пред „Фокус”, че няма основания да се твърди, че липсва политическа подкрепа от страна на Народното събрание и президента. "В последните няколко месеца всички институции се обединиха около една много важна за България цел – изработването на проект на закон Току-що научавам за оставката на г-н Коларов. Не съм запозната с вътрешните проблеми на Комисията и научавам със съжаление, че е имало сериозни. Съжалявам, че се е почувствал не в състояние да се справи с тях", заяви тя.

От комисията пък казаха, че към момента не се очаква официално съобщение за оставката.

През октомври миналата година около комисията избухна скандал, когато Коларов поиска от депутатите да отзоват един от членовете й - Красимир Тодоров, назначен от квотата на парламента. Това стана, след като прокуратурата започна разследване срещу него за подаване на невярна декларация през 2009 г. Написал, че не участва в управлението на търговски дружества, но се оказало, че е напуснал две фирми едва 2 месеца, след като бил назначен.

Заради подобни обвинения бе сменен предишният председател на комисията - Стоян Кушлев.

В началото на м.г. пък Върховният административен съд наложи глоба от 1000 лв. на Тодоров и друг член на комисията - Николай Желев, тъй като пропуснали 7-дневния срок след встъпването си в длъжност, в който да обявят конфликт, припомня "Сега".

Имената на Тодоров и Желев са замесени и в друг скандал. След смяната на ръководството на комисията те отказаха да подпишат нови трудови договори с намалени заплати, въпреки че преди това са гласували за редуциране на възнагражденията в комисията. Те продължават да взимат около 5 хил. лв., докато самият Коларов получава 3434 лв.

Тодор Коларов стана известен с това, че след като зе поста отмени вътрешен правилник, който позволяваше бонуси до 25% върху заплатата като материално стимулиране. Както е известно, при предишното управление това беше масова практика.

bTV обаче съобщи, че разполага с два документа, които показват, че по времето на Коларов с негова заповед от 12 септември 2011 година са отпуснати 75 000 лева за „представителни разходи”. В края на миналата година пък са раздадени бонуси на 66 служители за „постигнати високи резултати”. Заповедта е от 22-ри декември и с нея 61 чиновника са получили по 1500 лева премии, а други петима по 750. Общият размер на допълнителното материално стимулиране е 95 250 лева.