Нормализирана е обстановката с електрозахранването в цялата страна, научи БТА от трите електроразпределителни дружества. Няма населени места без ток на територията на Западна България, обслужвана от ЧЕЗ. Може някъде да има единични прекъсвания, но няма данни за големи аварии, навсякъде електрозахранването е възстановено, съобщиха от дружеството. Овладяна е и ситуацията с авариите по мрежата в Североизточна България. От Е.ОН заявиха, че към момента няма техни клиенти без електрозахранване.

Във Варненска област е отменено бедственото положение и в последните три общини - Аксаково, Вълчи дол и Суворово. Пътищата в района са проходими при зимни условия. В неделя следобед оперативният щаб в общината ще реши дали учебните занятия от понеделник ще бъдат възстановени.

В Добрич, Варна, Бургас и Силистра бе обявен "червен код" от вчера до днес в 14 часа. Тези кодове бяха въведени пред около 10 месеца от метеоролозите. Червен код значи, че времето може да доведе до жертви по пътищата. На много места температурите са от минус 18 до минус 5 градуса.

От 15.00 ч. започна пропускането на моторни превозни средства с тегло над 10 тона през граничните пунктове Силистра, Кардам и Дуранкулак. Заради засиления трафик, на Дунав мост се е образувала колона от ТИР-ове. За да се избегне струпване на тежкотоварните автомобили, те ще бъдат спирани за изчакване на териториите на Велико Търново, Плевен, Стара Загора и Русе.

По-рано днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова коментира, че проблеми заради снега в момента няма.

Павлова посочи, че по данни на метеоролозите в последните 20 години такива студове и снегове с такава продължителност не е имало.

"Може би се драматизира много и от медиите, но това помогна. Защото нашите апели, включително и моите: ако не се налага, не пътувайте, наистина хората се съобразиха и съм много благодарна. Имаше изключение, автобус, возещ туристи при издадена заповед 4 часа по-рано за код червено, влезе на пътя на Бургас - Варна и естествено заседна. Това е друго, но повечето хора разбраха и не излязоха навън", подчерта Павлова. Тя допълни, че трябва да има дисциплина и "когато кажем, че е затворено, значи е затворено".

Температурите значително се понижават, като най-студено тази сутрин е било в Драгоман. Там измерената температура е минус 16 градуса, съобщиха от НИМХ. В Кнежа днес е минус 14 градуса, в Казанлък – също минус 14, във Велико Търново в минус 15 градуса.

През нощта над страната ще има значителна облачност и на места ще прехвърча сняг. Ще духа слаб североизточен, в източните райони до умерен северен вятър. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН, съобщи Христо Христов, дежурен синоптик, цитиран от "Фокус".

Минимални температури, в повечето места, между минус 8° и минус 13°, в отделни райони, където ще се изясни, до минус 16-17°. В София около минус 8°.
Утре облачността над по-голямата част от страната ще бъде значителна и ще прехвърча сняг. Ще има и намаления на облачността до слънчево, на повече места в североизточната част от страната. Ще духа слаб вятър от изток-североизток, в източните райони до умерен от север. Максимални температури от около минус 10° в Североизточна България, където вятър ще създава усещане за доста по-студено време, до около 0° в югозападните райони и най-южното крайбрежие на морето.

По Черноморието ще духа умерен северен вятър, който ще е причина усещането да е за доста по-студено време. Облачността ще бъде значителна с временни намаления да слънчево време, главно над северното крайбрежие. Максимални температури от минус 7-8° по северното крайбрежие до минус 1° по-най-южното. Температурата на морската вода е 4-5°. Вълнението на морето ще бъде между 2 и 4 бала. Над планините ще има разкъсана облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток с тенденция на усилване. Максимална температура на 1200 метра минус 4° на 2000 метра около минус 9°.