Бореца, който е сочен и като мозъка на "Наглите", е обвинен в рекет със заплаха за убийство на Димитър Велев. Според прокуратурата той е заплашвал Димитър, за да му даде един път 400 лева, а втория път 3400 лева. При операцията по задържането бяха арестувани четирима души, но обвинение е повдигнато само на Бореца, останалите са разпитани.

Янев бе задържан, докато е бил с мярка "домашен арест". Той поискал разрешение да отиде на зъболекар и така успял да отиде за парите. Адвокатът му Лъчезар Таков каза обаче, че двамата са се познавали от дълги години, освен това са съдружници, парите трябвало да му бъдат дадени заради неуредени финансови взаимоотношения. Янев си е искал парите, които е дал като вноски във фирмата. "Просто стана модно, когато не искаш да си връщаш паричния заем да се оплачеш в полицията", каза защитникът, предаде БГНЕС.

Що се отнася до заплахите за убийство, Таков заяви, че за това има само един свидетел. "Срещу показанията на пострадалия са обясненията на моя подзащитен", заяви той, но отказа да коментира СРС – та. Защитникът определи като "абсурдни" изразите, които свидетелят твърди, че Бореца е използвал, за да го заплаши. "Примерно с отвертка ще му разцепи главата. Такъв израз не се използва във всекидневието, той е алогичен и абсурден заради това защитата е на мнение, че самото обвинение е абсурдно", изтъкна адвокат Таков.

Според него операция Р.А.Л.И.Ц.А е ПР – акция, защото ако не Янев, а друг е обвинен, то никой няма да обърне внимание на такова оплакване и друг с такава жалба просто ще бъде изгонен от районното управление.

Според съдия Аделина Иванова от спецсъда има достатъчно данни, за да се предположи, че Янев е виновен. Има опасност и да извърши друго престъпление, има висящи дела и е с висока степен на обществена опасност. Определението не е окончателно, защитата посочи, че ще го протестира.

Делото в по – горната инстанция на спецсъда – апелативната е насрочено за 3 февруари от 10 часа. Тогава ще стане ясно и дали Янев ще остане окончателно в ареста.

На 26 януари 2012 г. бе проведена специализирана полицейска операция. Антимафиотите действали по сигнал за изнудване и грабеж, получен от 40-годишен столичанин. В момент на получаване на сумата от 3000 лева, на ул. "Самоковско шосе", са задържани четирима души – криминално проявеният М.Н. на 25 години, регистриран за убийство, осъждан с ефективно наказание лишаване от свобода в размер на 4 години и 6 месеца; Г.Л. на 22 години, също криминално проявен, с регистрации за хулиганство, грабеж, управление на МПС след употреба на алкохол и кражба; 26-годишният М.Г. и 38 годишният Валентин Янев, който е криминално проявен, регистриран за отнемане на МПС, кражба и грабеж, лека телесна повреда, хулиганство и умишлено убийство, отвличане и нанасяне на средна телесна повреда. Четиримата столичани са задържани с лек автомобил "БМВ", управляван от Янев. При последвалото претърсване в колата са открити и иззети две радиостанции и трибандова тапа за заглушаване на радиочестоти, мобилни телефони и СОТ. У Бореца е намерена и конфискувана сумата от 3000 лева. Бореца е осъждан два пъти - с лишаване от свобода за 6 години през 1995 година и за 3 месеца през 2011 година.

Към настоящия момент Янев е обвиняем за незаконно притежание на оръжие. Той е обвиняем и за опит за убийство, за което му е наложена постоянна мярка "задържане под стража", изменена през 2011 година в "домашен арест". Акцията на ГДБОП, в която беше арестуван Вальо Бореца, носеща странното име "Р.А.Л.И.Ц.А", всъщност е наречена така на името на съдия от Софийски градски съд. Става дума за съдия Ралица Манолова, която е определила мярката за неотклонение на Вальо Бореца от миналата година, която го остави под домашен арест по друго дело. Вицепрезидентът Маргарита Попова определи името на полицейската операция Р.А.Л.И.Ц.А. като "част от лошия вкус". Лош вкус е да се кръсти полицейска акция на името на съдийка, каза Попова. Името на операцията Р.А.Л.И.Ц.А. е абревиатура от думите – рекет, алчност, лицемерие, изнудване, цинизъм и анархия, пък заявиха от МВР.