Варненският и великопреславски митрополит Йоан празнува на 13 февруари 50-годишен юбилей. Специално за него в морската столица пристига патриарх Неофит, който заедно с други митрополити ще вземе участие в литургия в Катедралния храм "Успение Богородично".

На 14 февруари отново в Катедралата патриарх Неофит и други членове на Светия Синод ще отслужат тържествен благодарствен молебен по повод 1150 г. от Успението на св. Кирил Славянобългарски.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан (Иво Михов Иванов) е роден на 13 февруари 1969 г. в гр. Ямбол. Завършва средно образование в родния си град - музикална паралелка на ПГ "Васил Левски" със специалност флейта. В периода 1987-1989 г. отбива военната си служба. От 1991 до 1993 г. учи в паралелния курс на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски". През 1998 г. завършва Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

На 1 юли 1998 г. постъпва на послушание в Кокалянския манастир "Св. архангел Михаил", Софийска епархия, при духовен старец игумена на манастира архимандрит Назарий. Там е постриган за монах на 6 ноември 1998 г. от Макариополския епископ Гавриил (тогава викарий на Софийския митрополит, а сега Ловчански митрополит), под мантия го води духовният му старец.

На 24 април 1999 г. е ръкоположен в йеродяконски чин от Макариополския епископ Гавриил в манастира "Св. Петка" в с. Клисура, община Банкя, София, а на 26 април 1999 г. е ръкоположен в йеромонашески чин в столичния катедрален храм "Св. Неделя" отново от Макариополския епископ Гавриил.

През октомври 1999 г. заминава на специализация в Московската духовна академия "Св. Сергий Радонежки", където защитава кандидатска дисертация на тема "Учение о покаянии по творениям св. Тихона Задонского" ("Учението за покаянието според творенията на св. Тихон Задонски").

През 2001 г. се завръща в България и продължава да изпълнява послушанието си в Кокалянския манастир. На 1 април 2002 г. е назначен за протосингел на Софийска митрополия. На 28 април 2002 г. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим го въздига в архимандритско достойнство в столичния храм "Св. Седмочисленици".

На 18 март 2007 г. в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е хиротонисан с титлата "Знеполски епископ". От 2007 до 2013 г. е викарен епископ на Софийския митрополит. За Варненски и Великопреславски митрополит е избран от членовете на Св. Синод в пълен състав на 22 декември 2013 г. На следващия ден, 23 декември, в катедралния храм "Успение Богородично", Варна, той е тържествено въдворен на митрополитския престол на богоповерената му Варненска и Великопреславска епархия.