Пробите, взети от морската вода през вчерашния ден, не показват отклонение от стандарта за качество на черноморските води, каза в село Кранево служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров. Той бе в балчишкото село по повод възникналата авария на заустващия колектор. Днес на място служители на Басейнова дирекция "Черноморски район" (БДЧР) и Регионалната инспекция по околната среда и водите - Варна (РИОСВ) взеха проби от морската вода, предаде БТА.

Всяка година преди началото на сезона се случва нещо подобно. Ние сме тук с цел да успокоим хората, че Българското Черноморие е прекрасно и качеството на водата е много добро, каза служебният министър. Той уточни, че става въпрос за авария при тръби, които извеждат в морето пречистена вода и по тази причина няма повод за тревога по отношение на чистотата на морската вода.

"Българското Черноморие е прекрасно, качеството на водата е много добро и е подходящо за туризъм", заяви служебният министър. Той увери също, че е в постоянна връзка с Министерството на регионалното развитие и благостройството и се работи усилено по отстраняването на аварията, която се е оказала по-сериозна, отколкото са очаквали.

Снимка: БТА

Налага се аварийно възстановяване на колектора за пречистените води. Очаква се договорът за изпълнение на проект по Оперативната програма "Околна среда" да бъде подписан с "Водоснабдяване и канализация" - Добрич до 17 юли.

Снимка: БТА

По проекта за ремонт и модернизиране на Пречиствателната станция за отпадни води "Албена" са предвидени 13 милиона лева, а за дълбоководното заустване и новия колектор - още осем милиона лева. "Въпросът ще бъде решен при подписване на договора много скоро", каза министър Димитров.

На място бе и директорът на БДЧР Явор Димитров, както и служители на РИОСВ, които взеха проби от морската вода и отчетоха резултатите.

Снимка: БТА

Явор Димитров ги обобщи като каза, че по показатели разтворен кислород, наситеност на кислород, соленост и температура на морската вода изследванията, направени днес, показват, че спрямо нормите за добро качество на черноморските води резултатите са малко под нормите.

"Това се дължи на високата температура на водата, което води до по-ниска наситеност на кислород", посочи директорът на Басейнова дирекция "Черноморски район".

Той допълни, че проверка на водата е направена още на 4 юни, при първия сигнал от "Водоснабдяване и канализация - Добрич" АД за авария на колектора на Пречиствателната станция "Албена". Резултатите показват, че качеството на водата е добро. Допълнителни изследвания ще бъдат направени в лаборатория.

През вчерашния ден Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Добрич препоръча максимално ограничаване на ползването на морската вода за къпане в района на аварията, възникнала в Пречиствателна станция за отпадни води "Албена", с оглед предпазване на къпещите се от излагане на замърсяване. Предстои експертите от РЗИ да извършат пробонабиране и в утрешния ден. Тогава се очаква да излязат и резултатите на пробите, взети на 21 юни.