Това мнение сподели пред Дарик Варна председателят на Съюза на екскурзоводите в България Валерий Гочев.

В края на 19-и век княз Фердинанд завършва лятната резиденция в Евксиноград. Тогава започва да кани във Варна свои приятели благородници, на които показва Побити камъни. Така природният феномен се превръща в първия туристически обект у нас, разказа Гочев.

Днес Побити камъни е една от най-търсените варненски забележителности.

Вижте снимки >>


Сред най-посещаваните туристически обекти във Варна и региона е Аладжа манастир. Той е един от примерите за успешно разработване на туристически обект и увеличаване на приходите от него, смята екскурзовод №1.

Римските терми, Археологическият музей и Катедралата са другите забележителности, които се радват на най-голям интерес от страна на туристите.

Още за туристическите забелжителности на Варна вижте тук >>

Проблеми за туристите

Според екскурзовода измамите с валута, джебчийските кражби и колите по тротоарите са проблем за туристите.

Освен по централната пешеходна зона, във Варна не може да се направи нормална пещеходна обиколка. Причината - няма свободни тротоарни площи, откъдето да минават туристите, посочва опитният гид.

Чуждестранните туристи остават изумени от лошото състояние на сградите паметници на културата.

Сред гледките, които отблъскват туристите във Варна, са и контейнерите за боклук. В чужбина кофите за смет се изнасят в определени часове и се събират, отбелязва Гочев, който като гид е посетил десетки държави.

Българинът като турист

С всяка една изминала година културата на българския турист се повишава. През 90-те години интересите на нашенеца при турове в чужбина бяха насочени най-вече към шопинга. Сега сънародниците ни искат да знаят, да видят, да посетят.

Туристите имат други изисквания и назначаването на екскурзоводи вече не се прави по шуробаджанашка линия. Все по-често се търсят професионалисти, казва още председателят на Съюза на екскурзоводите в България.