Оспорен е изборът за кмет на община Петрич, това съобщиха от Административен съд - Благоевград. Образувано е административно дело по жалба на кандидата за кмет на Петрич Любчо Минев, издигнат от партията "Български гласъ" против решение на Общинска избирателна комисия (ОИК) в Петрич, посочват от съда.

Решението се оспорва в частта му за допускане до участие във втори тур на двама кандидати за кмет на общината Димитър Бръчков и Стоян Руйков, пише в съобщението.

Твърди се, че оспореното решение на ОИК - Петрич е основано на представени протоколи от секционните избирателни комисии (СИК), които са неистински - неверни документи, посочват от съда. Навеждат се доводи, че съдържанието им не съответства на действителното фактическо положение, пише още в съобщението.

Досегашният кмет на община Петрич Димитър Бръчков от ГЕРБ спечели трети мандат, за него са гласували 53,10 % или 12 319 души, а за кандидата на партията "СБОР" Стоян Руйков своя вот са дали 45,66 % или 10 593 души, добавя БТА.

Междувременно още една жалба е постъпила против оспореното решение за избор на общински съветници в община Петрич, това съобщиха от Административен съд - Благоевград.

Образувано е административно дело против решение на Общинска избирателна комисия (ОИК) в Петрич за определяне на изборните резултати за общински съветници, информират от съда. Делото е образувано по жалба на Росен Срадков, кандидат за общински съветник от партията "Българска социалдемокрация - Евролевица", се посочва още в съобщението.

В жалбата се сочат доводи за неправилно отчитане на преференциалния вот, както и за неправилна преценка на бюлетините, открити в изборните урни.

Иска се съдът да задължи ОИК - Петрич да предостави чувалите с всички изборни книжа от секционните избирателни комисии (СИК) в общината за проверка, пише още в съобщението.

Преди дни административни дела бяха образувани и по жалби от двама кандидати за общински съветници в Петрич, добавя БТА.