Започва проверка по реда на надзора за законност във всички предприятия и места за производство и съхранение на оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия на територията на апелативния съдебен район, който включва областите Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали, съобщиха от държавното обвинение.

Инспекцията е по разпореждане на апелативния прокурор на Пловдив Тодор Деянов след експлозията в оръжейния завод "Арсенал" в Казанлък вчера, при която загинаха 55-годишен мъж и две жени - на 43 и 53 години, а още една жена бе тежко ранена.

Тя ще бъде възложена от шестте окръжни прокуратури в региона - Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали, на съответните контролни органи - дирекциите "Инспекция по труда" и на Областните дирекции на МВР във връзка със спазване на нормите по Закона за здравословните и безопасни условия на труд и на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Целта е да се установи спазват ли се условията и реда за провеждане на периодични обучения и инструктажи на работниците и служителите в тези предприятия по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, както и технологичните инструкции за работа с оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия. Ще се проверява и дали длъжностните лица изпълняват задълженията си по горепосочените два закона и издадените на тяхна база подзаконови нормативни актове.

Срокът за приключване на проверката е едномесечен.