55-годишен мъж е загинал при днешния взрив в оръжейния завод "Арсенал", а две жени на 53 и 43-годишна възраст са в неизвестност, вероятно затрупани под отломките на разрушения цех. По случая е образувано незабавно досъдебно производство. Разпоредено е да се разпита началника на смяната, като засега не са започнали мероприятия по разчистване, защото съществува опасност от нови взривове. Това стана ясно от брифинг на апелативния прокурор на Пловдив Тодор Деянов и окръжния прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов в Казанлък.

Цехът, в който е станало възпламеняване и детонация, е разрушен, останали са само стени и всичко останало е руини, стъклата на съседните сгради са изпочупени, допълни Деянов.

Към завода пътува група сапьори от Специализирания отряд за борба с тероризма, за да подпомогне спасителните екипи на място, които се опитват да разчистят мястото на експлозията. Екипът на СОБТ ще обезопаси периметъра и ще ръководи операцията по разчистване на останките и търсене на изчезналите.

Инцидентът е станал около 11.06 часа днес. Сигналът на тел. 112 е подаде в 11.13 часа на тел. При инцидента тялото на единия от тримата намиращи се в цеха - 55 годишен мъж - е изхвърлено от взривната вълна и той е загинал на място.

Още една жена, на 43 години, е транспортирана в болница с черепно-мозъчна травма. Състоянието й е много тежко и е транспортирана в болница "Св. Иван Рилски" в София.

Снимки: Прокуратура на Република България

"Доколкото успях да разбера, не става дума за бойни вещества, а изделия, свързани със звуково светлинен ефект - фойерверки и сигнални ракети", каза още прокурор Деянов.

Според него на този етап не може да се каже каква е причината за взрива, но вероятно става дума за нарушаване на технологичните правила.

"В случая няма как да кажем кои правила са нарушени, инструктаж е направен сутринта в 7.40 ч. Вероятно е човешка грешка, защото това е рисково производство и ако се изпълняват всички технологични изисквания, това не би последвало", каза окръжният прокурор Дичо Атанасов.

Независимо, че е извършена проверка от прокуратурата в Стара Загора преди две години, ще бъде назначена нова проверка с участието на всички институции, които имат отношение към подобен тип дейност, които са свързани с определен риск.

Засега няма основания за спиране на работата на "Арсенал".

Законовият срок за провеждане на разследването е два месеца, но предстои да се назначат много експертизи и срокът ще удължен, допълни Атанасов. Разследването ще бъде проведено от Националната следствена служба със санкция на главния прокурор. Колегите са на място, използват най-съвременна техника, в това число и дрон. Образувано е производство по чл. 23 ал. 1 от НК за трудова злополука със смъртен резултат.

Близките на загиналия и изчезналите жени са уведомене. Те са от Казанлък и околностите.