При разчистването на отломките на разрушения цех в завод "Арсенал" бяха открити телата на изчезналите две жени. Така жертвите на експлозията стават три. Това съобщи на брифинг в Казанлък окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

По думите му към момента вече няма опасност от вторични експлозии.

Вчера минути след 11 часа в цех 150 на Завод 4 на оръжейницата избухна взрив, при който загина 55-годишен мъж, а двете жени - на 43 и 53 години, бяха обявени за изчезнали, като от прокуратурата обявиха, че най-вероятно са затрупани под отломките на разрушената сграда. Тежко пострада и друга жена, която бе транспортирана в София с опасност за живота.

На място пристигна екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, за да обезопаси периметъра и да ръководи операцията по разчистване на останките и търсене на изчезналите.

"Експертите по взривовете на МВР са базирани в СОБТ, затова и ползваме тяхната експертиза. При извършения оглед вчера бяха иззети много проби. Назначени са съдебномедицински експертизи и ще бъдат назначени множество други, сред които химическа и взривотехническа. Трябва да се уточни детайлно какъв е производственият процес в този цех 150. Ще бъде изискан голям обем от документация", допълни прокурор Атанасов.

Той бе категоричен, че на този етап няма как да бъде определена причината за детонацията в цех 150.

"Работи се по няколко версии, едната от които човешка грешка. В цеха се смесват няколко вещества, за да се получат взривни смеси за различни видове фойерверки - звукови и светлинни. Огледът продължава, допълнително ще се вадят от развалините и други веществени доказателства. Разпитани са свидетели, които са били разбира се извън това помещение, в което е станала детонацията. Тримата работници в цеха са загинали. Мъжът е с 8-годишен стаж, едната жена е с 9 години, а другата - с 15 години", допълни окръжният прокурор на Стара Загора.

По думите му, състоянието на пострадалата работничка е стабилно, но тежко. Тя е с черепно-мозъчна травма.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев разследването ще се води от Национална следствена служба. "Изготвили сме предложение до Апелативна прокуратура - Пловдив делото да бъде взето на специален надзор", посочи още Атанасов.

 

Днес специална комисия с участието на всички институции, които са свързани с рисково производство, започва проверка.