Върховният касационен съд /ВКС/ ще заседава на 23 октомври по искането на главния прокурор да бъде спряно действието на съдебния акт, с който Джок Полфрийман беше пуснат предсрочно от затвора.

Това стана известно, след като чрез жребий беше избран съдебният състав от наказателното отделение на Върховния съд на случаен принцип. Делото се падна на съдия Жанина Начева, а в съдебния състав са Бисер Троянов и Надежда Трифонова. Нито един от съдиите не си направи отвод.

Припомняме, че предсрочно освободеният от затвора Джок Полфрийман ще остане в дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци докато няма решение на съда, на база искането на главния прокурор. Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане Върховният касационен съд да възобнови производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман и да спре изпълнението на постановеното условно предсрочно освобождаване на осъдения за убийство австралийски гражданин. Тричленка на Апелативния съд-София - с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, пусна на свобода австралиеца Джок Полфийман, осъден за убийството на студента Андрей Монов на 19 септември.

До снощи във вътрешното министерство не са постъпвали документи от австралийските власти, които да позволят свободното придвижване на Полфрийман и напускането му на дома за временно настаняване.

По-рано от Софийски градски съд (СГС) обявиха, че отново са изпратили на ВКС делото, след като вчера им беше върнато. Изпълнени са указанията да бъде връчен препис от искането на главния прокурор Сотир Цацаров на австралиеца. Зам.-председателят на Върховния касационен съд и ръководител на Наказателната колегия Галина Захарова вчера отказа да бъде образувано производство по искането на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман.