Върховният касационен съд изцяло потвърди ефективната присъда от 4 години "лишаване от свобода" на 32-годишната плевенчанка Цвета Таскова за предизвиканата от нея катастрофа с автобус на магистрала "Тракия", довела до смъртта на шестима души и причиняване на телесни повреди с различна тежест на над 20 пътници.

Тежкият инцидент стана на 13 април 2018 г. Тогава Цвета Таскова, правоспособен водач от 2009 г. и с едно наложено наказание за извършено нарушение, управлявала лек автомобил "Рено" от Пловдив към София. В района на 28-ия километър Таскова застигнала движещ се пред нея автобус "Мерцедес", собственост на "Юнион Ивкони", пътуващ по линия Бургас-София.

Жената е нарушила правилата за движение по пътищата, като по време на изпреварване не е осигурила достатъчно странично разстояние между управлявания от нея автомобил и изпреварвания автобус, вследствие на което е настъпил страничен удар и по непредпазливост е причинила смъртта на 6 лица и телесни повреди на 17 лица, като случаят е особено тежък.

През 2019 г. Софийският окръжен съд призна плевенчанката за виновна и я осъди на 6 години затвор. Тъй като делото протече при съкратено съдебно следствие и признаването от страна на Цвета Таскова на всички факти в обвинителния акт, наказанието й е намалено с една трета и е наложено за изтърпяване наказание "лишаване от свобода" за срок от 4 г. Впоследствие присъдата бе потвърдена от апелативните магистрати.

Виновната шофьорка обаче обжалва пред ВКС, като поиска по-леко наказание. Върховните магистрати обаче считат, че искането й е неоснователно. 

Утвърденият от въззивният съд размер на основното наказание "лишаване от свобода" от 6 години съответства в пълна степен на основателно изтъкнатите от този съд отегчаващи отговорността на подсъдимата обстоятелства, които обосновават справедливостта на наложеното ú наказание. Допълнителното смекчаване на приложената спрямо подсъдимата наказателна репресия в исканата с жалбата посока би се явило прекомерно снизходително, с оглед установените отегчаващи отговорността ú обстоятелства, категорични са върховните съдии.