Окръжната прокуратура в София приключи разследването по повод тежката автобусна катастрофа на магистрала „Тракия“, съобщи държавното обвинение.

При тежкия инцидент на 13 април загинаха шестима души, а останалите 17 пътници в автобуса получиха средни телесни повреди. В хода на разследването към наказателна отговорност бе привлечена Цвета Таскова, която с лекия си автомобил "Рено Меган" удари автобуса. Според прокуратурата, това е особено тежък случай на престъпление по транспорта, за което законът предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 12 години.

От събраните до момента доказателства е установен следният механизъм на настъпване на произшествието:

На 13 април т.г. около 11,18 часа в района на 27-ия километър от магистрала „Тракия" в посока Пловдив - София, при сухо асфалтово покритие, слънчево време, много добра видимост, продължително прав участък, със скорост 100 км/ч, в дясната пътна лента се е движил автобус „Мерцедес".

В същото време, посока на движение и пътни условия, със скорост около 120 км/ч се е движил лек автомобил марка „Рено Меган", управляван от 29-годишната Таскова. Предвид по-високата скорост на движение лекият автомобил е застигнал автобуса и е предприел маневра за изпреварването му. По време на изпреварването, шофэьорката е предприела завиване вдясно, при което лекият автомобил с челната си дясна част се е ударил в лявата странична част на автобуса в областта около задната ос.

Последвало е приплъзване, при което с дясната си предна гума автомобилът е достигнал предната част (пред предна ос ) на ляво предно колело на автобуса. При това предната лява гума на автобуса се е спукала и е била блокирана. В резултат от вклиняването на лекия автомобил в автобуса, последният се е наклонил надясно. За водача на автобуса е било невъзможно контролирането му.

Част от пътуващите в автобуса, следствие на инерционните сили, са счупили с телата си десните стъкла на автобуса и са изпаднали извън автобуса по затревеното пространство. Автобусът е навлязъл в канавката и се е обърнал на дясната си страна.

Катастрофата е била предотвратима, ако Цвета Таскова при извършването на маневрата „изпреварване“ е осигурила минималната странична дистанция.

На 30 ноември на Таскова е предявено прецизно обвинение за това, че при извършване на маневра „изпреварване“ е нарушила правилата за движение по пътищата, в резултат на което е настъпил удар между лекия автомобил и автобуса и по непредпазливост е причинила смъртта на шестима пътници и средни телесни повреди на останалите 17 лица.

Предстои предявяване на материалите от разследването на обвиняемата и пострадалите лица, и внасяне на делото с обвинителен акт в Окръжен съд- София.