Върховният касационен съд (ВКС) даде ход на делото и най-късно до два месеца трябва да реши дали да пусне окончателно на свобода Джок Полфрийман. Това е максималният срок, в който ВКС трябва да се произнесе по случая. Заседанието по делото за възобновяването на производството за предсрочното освобождаване на австралиеца продължи около 40 минути, след което съдът се оттегли.

Решенията, които се очакват, са - първо, по допустимостта на искането на главния прокурор, и второ - ако то бъде допуснато, съдът трябва да се произнесе по същество дали делото да бъде възобновено.

Самият Джок Полфрийман не присъства в съдебната зала, тъй като не може да напусне дома за чужденци в Бусманци. В съдебната зала беше посланикът на Австралия в Гърция, който следи случая.

Прокурорът по делото и адвокатът на Полфрийман повториха коментираните вече два аспекта. Според прокуратурата съдебният състав на Апелативния съд неправилно е постановил своя съдебен акт с определение, а не с решение, така го е направил необжалваем.

Според адвоката съдебната практика е такава и предупреди за предстоящ хаос, ако ВКС реши да възобнови делото за предсрочно освобождаване на това основание, защото това ще даде повод на много други затворници да поискат възобновени делата им.

Снимка: БТА

Вторият по-съществен въпрос е за безпристрастността на съдебния състав. Според главния прокурор Калин Калпакчиев и Весислава Иванова от съдебния състав са имали връзки с Българския хелзинкски комитет, който е дал една от добрите характеристики за Джок Полфрийман. Според адвоката това е само едно от многото доказателства по делото.

Снимка: БТА

Определението на апелативните съдии Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева беше коментирано в парламента, във Висшия съдебен съвет и на улицата, включително с обидни определения и заплахи, особено към Калпакчиев и Иванова. Именно заради тяхното участие в съдебния състав Сотир Цацаров прати окончателното определение във Върховния касационен съд.

Както е известно, преди дни ВКС пренасрочи заседанието от 23 октомври за 7 октомври с довода, че се ограничава свободата на движение на осъдения и пуснат предсрочно убиец, който все още се намира в мигрантския център в Бусманци.

"За мен единственото решение е съдът да обяви искането за недопустимо. В мига, в който решат това, всички лишени от свобода, на които им е било отказано с определение, а не с решение, на това основание ще искат възобновяване на делото им", коментира пред медиите адвокат Калин Ангелов, защитник на Полфрийман.

Според него ВКС категорично трябва да остави без уважение искането на прокуратурата за възобновяване на делото. Защитникът на австралиеца определи като абсурдно твърдението на държавното обвинение, че тричленният състав на САС, взел решението за предсрочно освобождаване, е бил незаконен.

"Като попитах Полфрийман защо няма да дойде, той каза: "Аз наистина съм убеден левичар, но не обичам народния съд", каза още защитникът му.

В същото време пред Съдебната палата протестират граждани и привърженици на ВМРО, които се обявиха против освобождаването на Полфрийман.