Единадесет съдии от Апелативния специализиран наказателен съд поискаха от ВСС да вземе становище за това дали чрез проверката на ВКС по делото срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова се прави опит за оказване на влияние върху вътрешното убеждение на съдиите, които предстои да се произнесат по делото. И дали инициирането на такава проверка по неприключило производство е правомерна и допустима. Това става ясно от съобщение изпратено до медиите от пресцентъра на съда.

Председателят на ВКС Лозан Панов възложи вчера проверка за организацията на дейността на съда по делата срещу Иванчева и Петрова, колко на брой са те, как са се регистрирали и образували делата, как е бил избран съдия-докладчик и членовете на съдебните състави и спазени ли са сроковете за произнасяне.

Панов се е сезирал по медийни публикации. В становището си апелативните съдии отбелязват, че не става ясно кои конкретни публикации и какви данни в тях са дали повода за проверка.

Малко след като това стана ясно, ръководителите на двете спецпрокуратури и наблюдаващите прокурори по делото изпратиха писмо до председателя на Апелативния специализиран наказателен съд. В него, с цел да се осигури безпристрастно решаване на казуса дали Иванчева и Петрова да излязат на свобода под "домашен арест" - прокурорите предлагат то да не бъде предоставяно на проверяващите съдии от ВКС до постановяване на определение от съдебния състав.

Все пак материалите бяха предоставени на проверяващата комисия. Проверката трябва да приключи с доклад за резултатите от нея на 10 декември,

На 16 ноември специализираният съд пусна двете подсъдими под домашен арест, а още същият ден прокуратурата протестира това решение на съда пред горната инстанция, която малко по-късно разгледа искането. Апелативният съд реши променената мярка да не се изпълнява, докато не му бъдат изпратени необходимите документи, които да позволят разглеждането на делото по същество.