Всички задържани в ареста временно лица се третират еднакво, няма ВИП арестанти, каза министърът на правосъдието Цецка Цачева. Дори се шегуваха, че идната седмица очакваме от Франция още такива лица, добави тя пред журналисти в парламента по повод предстоящата екстрадация от Франция на бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения Банева.

Цачева беше помолена да коментира писмото до нея на омбудсмана Мая Манолова за условията на живот в килиите на бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и на заместника й Биляна Петрова.

Според правосъдния министър няма неравнопоставеност между Иванчева и Петрова и останалите лица, които са там. Тя посочи, че от 2015 г. насам след промените в законодателството формалните критерии - наличие на 4 кв. м, пряка светлина, санитарен възел, течаща вода, отопление, са изпълнени. Друг е въпросът, че всички знаем сградата на Софийския затвор кога е строена и какви са възможностите за ефективен ремонт, добави Цачева.

Тя посочи, че последният ремонт в конкретното помещение е извършен през лятото, заради теч. По думите й става въпрос за две килии, обособени в една от 16 кв. м, т.е. по критериите там могат да бъдат настанени четири лица. В момента там са настанени три лица, т.е. квадратурата е спазена, заяви министърът.

"Има пряко осветление, има вътрешен санитарен възел, действително във вид, който като се види е стряскащ, но нека да държим сметка в колко български домове тези помещения са извън сградата и в двора, в колко български домове все още няма течаща вода, което не означава, че не полагаме максимални средства за подобряване на условията", коментира Цецка Цачева.

"За да може да се извършва ремонт, трябва помещението да бъде освободено, а в момента арестът е на максимума натоварен", посочи тя.

Относно препоръката за преместване на Софийския затвор, правосъдният министър каза, че е свикала нарочно заседание във вторник с отговорните институции, на което е поканен и омбудсманът Мая Манолова.

"Готова съм и съм отворена на всякакви предложения, ако ми се подскаже вариант къде би могъл да бъде преместен Софийският затвор в едно с ареста", коментира Цачева.

Тя посочи, че Димитър Бонгалов, който отговаря в администрацията на омбудсмана по тези въпроси, е бивш заместник-министър на правосъдието, ресорен по темата за затворите. Мисля, че ако е имало такава възможност, самият той до момента е щял да го направи, коментира Цачева. Тя отбеляза, че по линия на Норвежкия финансов механизъм се разработва проект за изграждане на изцяло нов затвор.