Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов нареди да се извърши проверка на организацията на дейността на Апелативния специализиран съд (АСНС), който не пусна на свобода бившата кметица на столичния квартал "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.

Двете и в момента са в ареста, въпреки че на два пъти съдия Иво Хинов от Специализирания наказателен съд замени задържането им под стража с мярка за неотклонение "домашен арест". В началото на ноември, след протест на прокуратурата, апелативните съдии отмениха първото определение на Хинов за незабавно освобождаване на двете и ги върнаха в ареста, а по второто - от 16 ноември, АСНС още не се е произнесъл. От Апелативния спецсъд обясниха, че едва вчера делото по протеста срещу по-леките мерки за неотклонение е постъпило при тях и от днес започва да тече 7-дневният срок за произнасяне.

При проверката трябва да бъдат установено колко такива дела са били образувани от задържането на подсъдимите през април, администрирането на документите от страна на първоинстанционния спецсъд и постъпването им в апелативния, регистрирането и образуването на делата, изборът на съдия-докладчик и на членовете на съдебните състави, както и сроковете за произнасяне, съобщиха от пресцентъра на ВКС.

В заповедта, издадена вчера, е посочено, че извършването на проверката се възлага на комисия в състав: председател: Галина Захарова - заместник-председател на ВКС и ръководител на Наказателната колегия, и членове: Капка Костова - председател на Първо наказателно отделение, Галина Тонева - съдия във Второ наказателно отделение.

Проверката трябва да бъде извършена до декември, като в срок до 10 декември комисията следва да изготви и представи доклад за резултатите.

По-късно обаче от прокуратарата призоваха Апелативния спецсъд да не дава документите по делото на ВКС, докато не бъде взето окончателно решение за мерките за неотклонение.

Иванчева и Петрова, които са обвинени в получаване на подкуп от строителен предприемач, са в ареста вече повече от 7 месеца и се оплакват от много лоши условия, като затъмнени прозорци, които не се отварят. От Министерството на правосъдието отрекоха и заявиха, че са спазени всички изисквания за пространство на задържаните и са им осигурени нормални битови условия. Вчера обаче съдия Иво Хинов разреши на правозащитници от Българския хекзинкски комитет на отидат на оглед в следствения арест на ул. "М-р Г. Векилски" №2 в София и да разговарят с двете задържани. Преди време те бяха пратени в Сливенския затвор, но после бяха върнати в столицата, за да не трябва да ги транспортират постоянно при всяко съдебно заседание.