Апелативният спецсъд е предоставил всички необходими материали на комисията от ВКС, която трябва да провери съда заради публикации в медиите по повод разглеждането на исканията за промяна на мерките за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, съобщиха от пресцентъра на съда.

Днес стана ясно, че със заповед на председателя на ВКС, комисия ще провери организацията на дейността на съда по делата срещу Иванчева и Петрова, колко на брой са те, как са се регистрирали и образували делата, как е бил избран съдия-докладчик и членовете на съдебните състави и спазени ли са сроковете за произнасяне.

Малко след като това стана ясно, ръководителите на двете спецпрокуратури и наблюдаващите прокурори по делото изпратиха писмо до председателя на Апелативния специализиран наказателен съд. В него, с цел да се осигури безпристрастно решаване на казуса дали Иванчева и Петрова да излязат на свобода под "домашен арест" - прокурорите предлагат то да не бъде предоставяно на проверяващите съдии от ВКС до постановяване на определение от съдебния състав.

На 16 ноември специализираният съд пусна двете подсъдими под домашен арест, а още същият ден прокуратурата протестира това решение на съда пред горната инстанция, която малко по-късно разгледа искането. Апелативният съд реши променената мярка да не се изпълнява, докато не му бъдат изпратени необходимите документи, които да позволят разглеждането на делото по същество.

Проверката от ВКС трябва да приключи с изготвен и представен доклад с резултатите до 10 декември.