Министърът на правосъдието Цецка Цачева свиква съвещание с ръководствата на прокуратурата, МВР, Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и Областна служба "Изпълнение на наказанията" - София, съобщиха от ведомството.

Срещата ще се състои във вторник - 4 декември от 14 часа и е във връзка с публикуваните препоръки на омбудсмана Мая Манолова относно условията в ареста на ул."М-р Г.Векилски" №2. От правосъдното министерство уточниха, че Манолова ще бъде поканена на съвещанието.

По-рано днес на сайта на националния омбудсман бяха публикувани снимки от килията на бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, след като в столичния специализиран арест бе извършена четвърта поредна проверка от екип на Националния превантивен механизъм (б.р. - дирекция към институцията на омбудсмана, която наблюдава местата за лишаване от свобода) - НПМ.

По повод призив в социалните мрежи Министерството на правосъдието да допусне телевизии до помещенията на двата ареста в София на бул. „Г.М. Димитров“ №42 и на ул. “М-р Г.Векилски“ №2, с цел заснемате на условията там, от пресцентъра на ведомството разпространиха следното съобщение:

"Двата ареста са част от система със специален режим на контрол и охрана и достъпът до тях е строго регламентиран в законови и подзаконови актове. По отношение срещи на подсъдими и обвиняеми, режимът за това е регламентиран в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража.

Според него „право на достъп до обвиняемите и подсъдимите имат прокурорът, разследващият орган, съдиите, експертите, адвокатите, защитниците и поверениците по делото“ Режимът за допускане на медии при арестанти също е записан в закона.

Срещи на обвиняеми и подсъдими с представители на средствата за масово осведомяване се допускат след писмено разрешение на съответния прокурор или съд".