Режимът в ареста е адекватен на този на доживотно осъдените. Говоря за режима на заключване на коридорите и времето за разходка. Това обяви пред Нова тв Димитър Бонгалов, директор на Дирекция "Национален превантивен механизъм и основни права и свободи на човека" при Омбудсмана.

Както е известно, вчера обмудсманът Мая Манолова пусна снимки от килията на бившата кметица на район "Младост" Десислава Иванчева, които предизвикаха голям отзвук.

"Снимките са от вторник, обясни Бонгалов. - Фотосите са правени от колеги и отразяват това, което е като условия. Аз бях в килията преди две седмици. Тогава течаха фекални води от горния етаж върху леглото на Иванчева. След това говорих с правосъдния министър Цецка Цачева и тя реагира бързо. Това бе преди 2 седмици. Течът бе ремонтиран, но явно не е отстранен напълно. Предполагам, че ремонтът е правен от лишени от свобода и затова е с такова качество. В килията има мухъл, малко светлина, а това е унизително."

Експертът обясни, че в момента в килията има трима души, а леглата там да четири. "Когато са четирима, това вече нарушава човешките права, защото няма нужните 4 кв/м на човек, което е изискването по закон по време на задържане в ареста. Също така трябва да има плътна преграда до тавана между помещението с леглата и санитарния възел, а това не е така. И се вижда от снимките", допълни Бонгалов.

Пристрастие и опит да се влияе на съда. Това пък вижда адв. Марин Марковски в призивите на прокуратурата Апелативният спецсъд да саботира проверката на ВКС за начина, по който Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха първо пуснати от ареста, а часове по-късно - върнати там. Защитникът на екскмета на "Младост" подчерта пред bTV, че според него тя трябва да съди държавата.

"По това дело прокуратурата с тези изявления показа, че е силно пристрастна. Сеща ще направим отвод на тези прокурори, които влизат в залата, защото те не могат да отправят послания към съда", заяви Марковски.

Той коментира и разпространените от администрацията на омбудсмана снимки на лошите условия в килията на Иванчева. Според него "това е част от ужаса, който тази жена претърпя и продължава да търпи (...) става въпрос за измъчване и обида".