Специализираната прокуратурата изпрати писмо до шефа на Апелативния специализиран съд Георги Ушев, в което призова делото за ареста на Десислава Иванчева и Биляна Петрова да не бъде давано на проверяващите от ВКС, докато съдът не се произнесе по мерките им за неотклонение.

По-рано днес председателят на ВКС Лозан Панов нареди да се извърши проверка на организацията на дейността на съда, който отмени разпоредения от по-долната инстанция домашен арест за бившата кметица на столичния район "Младост" и заместничката й.

"С цел да се осигури безпристрастно решаване на това дело от съдиите от АСпНС, предлагаме да не бъде предоставяно на проверяващите съдии от ВКС до постановяване на определение от състава на АСпНС по протеста на прокуратурата за отмяна на определението на СпНС по изменение на мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова от "Задържане под стража" в "Домашен арест", се казва в писмото.

То е подписано от и. ф. ръководителите на спецпрокуратурата и на Апелативната специализирана прокуратура (АСП) - Димитър Петров и Николай Найденов, както и от Илиян Рангелов от ВКП и Тихомир Стоев от АСП.

Досега два пъти първоинстанционният съд решаваше Иванчева и Петрова да бъдат пуснати под домашен арест поради влошено здравословно състояние, но апелативните спецсъдии отменяха това решение и ги връщаха в килиите.

Запомнящо се обаче остана решението от 16 ноември на съдия Иво Хинов, който нареди двете да бъдат пуснати незабавно от ареста. Той се мотивира с медицинската експертиза за лошото им здравословно състояние, което се отразява на възможностите им да организират защитата си.

Няколко часа по-късно обаче прокуратурата обжалва, а Апелативният спецсъд веднага спря изпълнението на съдебното определение с аргумента, че не са изпратени всички документи от първата инстанция (двете съдилища са в една сграда).

Така двете обвиняеми бяха върнати в килиите още същата вечер.