Софийският градски съд отхвърли искането на прокуратурата за задържане под стража на председателя на Селскостопанската академия инж. Мартин Банов и заместник-директора на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията "Никола Пушкаров" Венета Кръстева. Съдът определи парични гаранции в размер на 30 хил. лв. за Банов и 40 хил. лв. за Пенкова.

Двамата са обвинени, че незаконосъобразно са понижавали категорията на земеделски земи, като част от схема за изграждане на фотоволтаици. Те бяха задържани преди два дни по време на акция в София, Сливен, Стара Загора, Бяла, Кърджали, Момчилград и Хасково.

Според прокуратурата през юни миналата година двамата обвиняеми са извършили длъжностни престъпления, като по този начин е набавена и имотна облага. Длъжностните нарушения се състоят в незаконосъобразно понижаване на категорията на земеделски земи, за да се даде възможност на трети лица да изградят соларни инсталации на нея. 

От прокуратурата посочиха, че има документирани над 15 случая за предлагане на суми за промяна на категоризацията и поискаха постоянния им арест. 

Пред съда днес Банов и Кръстева отрекоха обвиненията.

"Не се считам за виновна", категорична бе заместник-директорката на института "Пушкаров" и помоли да не бъде задържана в ареста.

Председателят на Селскостопанската академия заяви, че не е извършвал престъпление, като добави, че е опериран от тежко заболяване и има здравословни проблеми. Той коментира, че е имало случаи, в които е разяснявал процедурите и е препращал хора към института. Банов помоли съдът да не го задържа под стража. Венета Кръстева също посочи, че не е променяла почвени проби.

Според Васил Василев, адвокат на Банов, няма основание за налагане на никаква мярка за неотклонение на клиента му. По думите му няма доказателства, че той се е сговарял с Кръстева. Адвокатът обясни, че обвинението на двамата е негодно, тъй като престъплението по служба не може да се отнася за структурите, в които работят те, като по темата има тълкувателно решение на Върховния касациенон съд.

Васил Василев, адвокат на председателя на Селскостопанската академия

Снимка: БТА

Другият защитник, адвокат Никола Атанасов, пък посочи, че няма доказателства по делото Кръстева да е подменяла проби на почви, за да се даде възможност на съответните имоти да се построят соларни инсталации. 

В крайна сметка съдът прие, че спрямо двамата има обосновано предположение за евентуална съпричастност към престъплението, за което са обвинени. Има и опасност от извършване на престъпление, извод за което може да се изведе от продължителността и повторяемостта на престъплението. Високите постове, които заемат двамата, също повишава риска от извършване на престъпление. Съдът прие, че няма опасност от укриване.

"Най-важното тук е да проверим тези земи, да се вземе проба от тях и наистина да се види дали е възможно земята да е била с по-високо качество, а да е обявена за почва с по-ниско качество", изтъкна Илияна Кирилова от СГП, цитирана от БНТ.

Определението подлежи на жалба и протест пред Софийския апелативен съд. Ако бъдат подадени такива, заседанието е насрочено за 31 октомври.