Полицейска акция се провежда в София, Варна, Кърджали и Сливен. По първоначална информация се претърсват жилища и работни места на служители в конкретни общини, съобщи NOVA, позовавайки се на свои източници. Поводът е измами и фалшиви документи, с които се прекатегоризират плодородни земи от висока категория в такива с ниска. По този начин са успявали да получат разрешителни за изграждането на фотоволтаици.

По информация на БНТ се разследват председателят на Селскостопанската академия и висш служител в института "Пушкаров". Според източници от разследването със съдействието двамата са променяни пробите на земята, за да докажат, че тя не става за земеделска и е от по-ниска категория.

Документи за прекатегоризирана земя се изземват от различни адреси в Бяла, Варненско, Сливен (край града има изградени много фотоволтаични паркове) и Кърджали, където има издадени разрешителни за изграждането на фотоволтаици върху плодородна земя, допълва обществената телевизия. 

В спецоперацията участват служби на МВР, прокуратурата и Антикорупционната комисия.

Само преди месец под ръководството на Европейската прокуратура служители на Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) арестуваха трима души и претърсиха шест места по разследване за организирана престъпна група, получила незаконно средства от Европейския съюз за земеделие.

При схемата тогава се оказа, че заподозрените предоставили невярна информация от чуждо име за получаване на европейско финансиране. Според уликите, вместо да кандидатстват за средства за голям парцел земя, заподозрените разделяли площта и използвали хора "с ниско социално-икономическо положение" като подставени лица за подаване на заявления за земеделски помощи.

Ръководителят на групата действал като представител на подставените лица пред Държавен фонд "Земеделие" и пред банките, така получавайки средствата от ЕС и пълен контрол върху проектите.