Повдигнаха обвинение на председателя на Селскостопанската академия проф. д.н инж. Мартин Банов и зам.-директорката на института "Пушкаров" Венета Кръстева заради разкритата схема за изграждане на фотоволтаици върху земеделски земи, съобщиха от прокуратурата.

Длъжностните нарушения се състоят в незаконосъобразно понижаване на категорията на земеделски земи, за да се даде възможност на трети лица да изградят соларни инсталации на нея.

Предвид високата обществена опасност на деянията спрямо обвиняемите е постановена мярка за процесуална принуда задържане до 72 часа с оглед отправяне на искане до Софийски градски съд за постановяване на мярка за неотклонение задържане под стража.

Досъдебното производство е образувано в края на август след проверка от антикорупционната комисия. От там докладвали в прокуратурата, че има данни за извършени престъпления от общ характер. Срещу подкупи те са организирали подмяна на почвените проби и така е оформяна документация с невярно съдържание, че земята е от ниска категория - неплодородна и не става за земеделска дейност.„

Днес разследващите са иззели документи от офисите на двамата обвиняеми, както и документи, с които по тази схема е прекатегоризирана земя в Бяла, Варненско, и Сливен, край който има много фотолвотаични паркове, както и в Кърджали, където има издадени разрешителни за изграждане на фотоволтаици върху плодородна земя. По този повод са извършени претърствания още в София, Стара Загора,  Момчилград и Хасково. Разпитани са множество свидетели, които възпроизвеждат факти и обстоятелства, интересуващи предмета на доказване.

Разрешенията за извършване на претърсвания и изземвания са дадени предварително от съдия за над тридесет жилища, моторни превозни средства и държавни институции, сред които община и областна дирекция по земеделието.

Разследването по случая продължава.