Прокурори от няколко държави се събраха на конференция в София, за да обсъдят правната рамка на противодействието и борбата срещу речта на омразата. Темата е част от провеждащата се в София двудневна международна конференция "STOP HATE SPEECH", посветена на езика на омразата, организирана от Прокуратурата на Република България и Европейската еврейска асоциация.

Нуждата от общовалидна европейска дефиниция за понятието "език на омразата" обоснова пред присъстващите Мено Еттема от Антидискриминационния отдел към Съвета на Европа, съобщи БТА. Той подчерта, че някои национални власти вече са създали специални звена, които се борят срещу проявите на език на омразата.

Главният прокурор на германската провинция Северен Рейн Вестфалия - Маркус Хартман, сподели своя опит в разследването на престъпления, свързани с реч на омразата и подчерта, че в нашето съвремие те са свързани предимно с онлайн пространството. Според него темата е чувствителна, тъй като властите трябва да противодействат единствено на нарушенията на закона, без да допускат "преследване на мнението" на хората.

Главният прокурор на Литва Нида Грунскене сподели, че наказателната политика не бива да бъде единственият инструмент за противодействие на проявите на омразна реч, а за това са необходими още социални и образователни мерки.

В дискусията своя опит споделят още заместник републиканският прокурор на Сърбия Тамара Мирович, ръководителят на прокуратурата на Одеска област в Украйна Сергей Костенко, както и върховни прокурори от Словакия и Словения.

Форумът ще продължи на 6 декември, когато участниците ще дискутират по темата за престъпленията, свързани с дискриминационен мотив.

В събитието, освен главни и върховни прокурори от страни от Европейския съюз и региона, участват още висши духовници от различни вероизповедания, представители на държавни институции, на неправителствени организации, академичните среди, правозащитници, както и граждански активисти. Основната цел на конференцията е да създаде платформа за обмен на опит и добри практики, които да спомогнат за ефективно и навременно противодействие на ксенофобски, антисемитски и дискриминационни прояви, както и срещу подбуждането и извършването на престъпления от омраза.

Събитието откри главният прокурор Иван Гешев.