В последните години има възраждане на антисемитизма и ксенофобията, каза главният прокурор Иван Гешев при откриването на международната конференция на тема "STOP HATE SPEECH", организирана от Прокуратурата на Република България, съвместно с Европейската еврейска асоциация.

По думите на обвинител №1 случаите на дискриминация на база пол, полова ориентация, засягане на правата на малцинствата и други антидемократични тенденции са все повече. "До всички тях води речта на омразата", категоричен бе Гешев.

Според него, България дава положителен пример за съжителство на малцинствата. Главният прокурор посочи още, че в центъра на София има храмове на няколко религии.

"От десетилетия в центъра на столицата мирно съжителстват един до друг православен храм, джамия, синагога и католическа катедрала. Така, както винаги в България сме живели заедно. И съм сигурен, че ще продължим да даваме нашия положителен пример. Лошото е по-лесно, трудното е да бъдеш добър. Да бъдеш човек в нечовешки времена, като през Втората световна война, когато българският народ заедно с БПЦ, представители на държавата, спасиха всички свои съграждани евреи, въпреки че България беше съюзник на нацистка Германия", заяви Иван Гешев. 

Той обаче посочи, че след агресията на Русия в Украйна изглежда не се учим от историята. "А за да не се повторят случаи като Холокоста, трябват действия. Преди делата обаче са думите. Нека помним, че в началото е словото и злото започва с реч на омразата и трябва да се борим с дела срещу нея", призова главният прокурор.

По време на своето приветствие към участниците в конференцията вицепрезидентът Илияна Йотова изтъкна, че езикът на омразата застрашава обществата и демокрацията. 

"Холокостът не е започнал с газовите камери, а с омразната реч към едно малцинство", отбеляза тя.

Според вицепрезидента, в XXI век, след десетилетия на отвоюване на права, записани в харти и конвенции, днес те трябва да се отстояват повече от всякога. Йотова допълни, че днес Европа и светът са изправени пред един от най-тежките си периоди, тъй като "антисемитският вирус и вирусът на отричането е готов да мутира" при всяка социална криза.

Езикът на омразата прави кампании, наказва и предопределя присъди, посочи още вицепрезидентът в речта си. Йотова допълни, че медиите и социалните мрежи също играят роля и могат да се противопоставят на този процес. "Употребата на фалшивите новини е най-високото октаново число в горивото на езика на омразата", каза още вицепрезидентът.

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков изтъкна, че няма предразсъдък, който да устои на това различните общности да се познават една друга. 

Наказателната репресия е важен инструмент, но няма как да е достатъчен, посочи той. Зарков припомни, че наскоро служебното правителство внесе в НС текстове с предложения по-голям кръг престъпления да бъдат по-тежко наказвани заради расистки или ксенофобски подбуди. Този дебат в България се води, той върви в посоката на висока защита при подобни престъпления, каза Зарков.

В приветствие от патриарх Неофит, представено от белоградчишкия епископ Поликарп се казва, че църквата призовава да се спрат наченките на езика на омразата. БПЦ настоява за въвеждане на религия в училище. Там е мястото и времето за изграждане на бъдещите поколения и израстването им в мир, диалогичност, разбирателство, посочва патриархът.

Събитие от подобен мащаб се провежда за първи път у нас и в него участват главни и върховни прокурори от страни от Европейския съюз и региона, висши духовници от различни вероизповедания, представители на държавни институции, на неправителствени организации, академичните среди, правозащитници, граждански активисти.

Основната цел на конференцията е да създаде платформа за обмен на опит и добри практики, които да спомогнат за ефективно и навременно противодействие на ксенофобски, антисемитски и дискриминационни прояви, както и срещу подбуждането и извършването на престъпления от омраза, обясняват от прокуратурата.