Бургаският общински съветник от гражданската квота на БСП Бенчо Бенчев, бившият депутат от ДПС Несрин Узун и още един от задържаните в Истанбул - Йовчо Домусчиев, са помагали на Димитър Желязков - Митьо Очите да избегне наказателно преследване и да се укрие, заяви говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Както по-рано стана известно, арестуваните в турската столица, които вчера бяха транспортирани у нас, вече са освободени от ареста на бургаската полиция, защото задържането им беше само за 24 часа. Те са пуснати без обвинения.

"Установено е в разследването на Специализираната прокуратура, че на 3 август Димитър Желязков е преминал гръцко-турската граница, като се е придвижвал с микробус "Мерцедес", собственост на дружество, управлявано и собственост на Бенчев. В него са били освен Желязков, самият Бенчев и Домусчиев. След като са навлезли на територията на страната, са се настанили в хотел "Рамада" в Турция. Резервациите на стаите са били направени от Узун, а трите стаи, които са били наети в турския хотел, са на имената на Домусчиев и Бенчев. Няма регистрирана стая на Желязков, а тези две лица, за които говоря, включително и третото, реално са осъществили действия по спомагане на извършил престъпление човек, да избегне наказателно преследване. Тези материали са отделени от разследването на Специализираната прокуратура и са изпратени на Районна прокуратура-Бургас. Тя се явява компетентна прокуратура", уточни Арнаудова пред "Фокус".

Говорителят на Апелативната прокуратура в Бургас Йовита Григорова коментира пред БТА, че към този момент материалите по делото не са пристигнали в съдебната палата в морския град. Тепърва ще установява има ли достатъчно данни, за да се повдигне обвинение срещу Бенчев и Узун за лично укривателство.

Луксозната къща на общинаря в бургаския квантал "Меден рудник"

Снимка: Булфото

Вчера при обиск в дома на общинския съветник бе отрито оръжие. Ще се доказва произходът на намерените оръжия, както и на боеприпасите за тях. Според защитата му обаче те са законни.

Бенчо Бенчев е освободен от ареста към 1.00 часа след полунощ, у дома си е, тежко болен е и не се чувства добре, коментира адвокатът му Бойчо Боев, който се възмути, че прокуратурата се отнасяла с него като с престъпник, при положение, че няма повдигнато обвинение за престъпление.

Снимка: Булфото