Общинският съветник от БСП в Бургас Бенчо Бенчев и бившият депутат от ДПС Несрин Узун, които бяха задържани в Истанбул с Димитър Желязков - Митьо Очите, засега остават без обвинения за участие в организирана престъпна група. Те и другите четирима, които бяха арестувани, са освободени от бургаската полиция, съобщиха пред bTV от Специализираната прокуратура.

Бенчев и останалите са били разпитани като свидетели по досъдебното производство за престъпната група, но вече е образувано ново разследване - за лично укривателство. Спецпрокуратура в София е събрала достатъчно доказателства за това престъпление, но то е от компетентността на районните прокурори в Бургас. Така че те трябва да решат дали Бенчев и останалите ще бъдат обвинени.

По-рано днес адвокатът на общинския съветник- Бойчо Боев, коментира:

"Не ме допускат до него. Не ни дават среща. Не му дават да се обади по телефон. Има задържане, не знаем какво е, което е обжалваемо. Просто му нарушават правата отвсякъде. Според думите на прокурорката бил в момента свидетел. Но така задържан с белезници не е като свидетел, а значи, че е повдигнато обвинение. Защитата са я отхвърлили отвсякъде и правят каквото си искат. Всички оръжия са му законни. Той си е ловец. И аз се познавам с Димитър Желязков. И аз можех да отида да се видя с него в Истанбул. Това, че се познават, не значи, че Бенчо е престъпник, а те го изкарват точно такъв".

Адвокат Бойчо Боев излиза от Областната дирекция на МВР в Бургас

Снимка: Булфото

Още вчера от БСП-Бургас се разграничиха от Бенчев и го призоваха да напусне Общинския съвет, подчертавайки, че той не е член на партията, а е влязъл в листата от гражданската квота.

Лично лидерът на левицата Корнелия Нинова, която още преди време се възмути от това, че той кара "Ролс-Ройс", написа във Фейсбук:

"Поисках информация кога, кой, как и защо е предложил този човек в наша листа преди години. И заваляха съвети: не се намесвай, не взимай отношение, прехвърли отговорността на местната структура, трай си и не понасяй негативи заради решение на предишното ръководство на партията. Разбира се - категорично отхвърлих тези препоръки. Бенчев незабавно трябва да освободи всички постове и да напусне общинския съвет на гр. Бургас".