Всеки прокурор, който отговаря на изискванията за временно изпълняващ длъжността главен прокурор, може да бъде назначен. Не само сред заместниците на Иван Гешев. Но след тези драми не знам кой обвинител би се кандидатирал. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет трябва да избере и.д главен прокурор. Това обясни пред bTV бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

По думите му, това е безусловен факт след законовите промени от 2015 г., според които Пленумът на ВСС има лимитирани правомощия, в които не влиза назначаването на временно изпълняващ главен прокурор.

"Пленумът не се занимава с кадрова функция, освен когато номинира и избира тримата висши магистрати. Освен това пък прокурорската колегия не е ограничена в избора си само между заместниците на Иван Гешев", каза още проф. Киров. 

Според закона кандидатури могат да издигат минимум трима членове от прокурорската колегия, както и министърът на правосъдието.

Проф. Киров добави, че вече бившият главен прокурор не може да обжалва отстраняването си.

"Това е един от големите парадокси на българската правова държава. Оказва се, че най-безправният човек в България е един главен прокурор с прекратен мандат. Нито може да обжалва решението на Висшия съдебен съвет, нито може да атакува указа на президента, тъй като след подписването му той вече не е главен прокурор и няма кой да сезира Конституционния съд за противоконституционност на указа. Разбира се, Иван Гешев може да поиска да бъде възстановен на предишната си работа - прокурор във Върховната касационна прокуратура", обясни бившият конституционен съдия.

Според чл. 173, ал. 1 от Закона за съдебната власт при предсрочното прекратяване на мандата на един от тримата големи в съдебната система, ВСС има седем дни да открие нова процедура за избор.

Сред кадровиците обаче има такива, които са на мнение, че не те, а новият състав на съвета трябва да избере наследник на Гешев, пише правният сайт "Лекс".

През последната седмица същата теза развиха и политици. Според тях новият главен прокурор трябва да бъде избран, след като готвените промени в Конституцията станат факт. В парламента се обсъждат различни варианти - или изцяло да се премахне фигурата на обвинител №1, или драстично да се намалят правомощията му.