Председателите на върховните съдилища направиха първи коментари за трусовете в прокуратурата малко преди началото на заседанието на пленума на ВСС. Според Георги Чолаков и Галиха Захарова ситуацията е тревожна и авторитетът на съдебната власт е застрашен.

Това, което се случва в момента, не помага за авторитета на съдебната власт, даже обратното, каза  председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков.

По думите му няма основание, на което Ясен Тодоров, Борислав Сарафов и Иван Гешев да бъдат временно отстранени.

Вече е започнала процедура с искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор и трябва да бъдат събрани всички възможни данни по случая, коментира Чолаков.

Според него изявлението на Иван Гешев е притеснително и трябва да се установи по съответния ред дали е вярно.

Ситуацията е тревожна, дори е жалко и не съм допускала, че в държава-член на ЕС, трябва да се върнем десетки години назад и да водим отново битка за независимост, каза и председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова пред журналисти преди началото на заседанието на пленума на Висшия съдебен съвет.

Законът да се спазва стриктно, призова още тя, цитирана от БТА.

Като председател на ВКС, съм длъжна да запазя дистанция, посочи Захарова.

Ако се замислим в ретроспекция, на фона на случки, които има преди това, не би следвало да се учудваме. В случая просто е драстично проявлението, каза още председателят на ВКС.

Според нея въпросът трябва да се разреши със закон, защото това е единствената гаранция за промяна, но и единственият начин, с който съдебната власт всъщност разполага. Това е да се спазва законът- такъв, какъвто и да е, абсолютно стриктно.

Предложението на шестима колеги за предсрочно освобождаване на главния прокурор ни поставя в началото на процедура, а тази законова възможност е изключително лаконично формулирана в закон, каза още Захарова.

Снимка: БТА

Тя предпочете да се въздържи от повече коментари, особено ако има наказателно производство, защото такова би стигнало до ВКС. И не би го направила, за да не компрометира евентуалното им развитие, обясни тя.

Всички членове на ВСС да бъдат максимално дистанцирани, за да можем все пак да вземем едно решение, което ще установи истината в максимална степен и ще се опита да предотврати настоящата криза, която вероятно може и да се задълбочи, но и да стане база за по- нататъшна регулация в структурите на съдебната власт, каза Захарова и допълни, че не е получавала обаждания по случая.