Предсрочно освободеният от затвора Джок Полфрийман ще остане в дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци докато няма решение на съда, на база искането на главния прокурор, каза заместник-вътрешният министър Стефан Балабанов днес. Той допълни, че друга причина австралиецът да не бъде освободен е неговата персонална сигурност. И допусна, че може би самият Полфрийман иска да си остане в дома в Бусманци, защото нямало къде да отиде, предаде БТА.

Когато ни разреши прокуратурата, тогава ще го пуснем, категоричен беше Балабанов и не допусна Полфрийман да съди държавата за незаконен арест.

До снощи във вътрешното министерство не са постъпвали документи от австралийските власти, които да позволят свободното придвижване на Полфрийман и напускането му на дома за временно настаняване.

Балабанов заяви, че родителите на убития Андрей Монов може би ще предявят граждански иск, защото до момента Полфрийман не е платил нищо от това, на което е осъден.

Заместник-правосъдният министър Николай Проданов коментира, че дори при напускането на затвора преди ден, австралиецът се е държал доста агресивно, като с това се потвърждавало и поведението по време на престоя му в затвора. Това води до извода, че Полфрийман не се е поправил. По време на престоя си в затвора той ругал надзиратели, освен това след опита за бягство австралиецът бил изолиран за определен период от време.

Проданов допусна, че съставът на апелативния съд, освободил Полфрийман от затвора, е бил подведен от някои факти - например завършеното от него дистанционно висше образование. За това нямало никакви документи, освен електронни справки, които можело лесно да бъдат манипулирани.

Освен това, пак според Проданов, апелативният съд лесно се съгласил с твърдението, че сдружението за правата на затворниците, основано от Полфрийман, било легитимно и работело в обществена полза. Това сдружение било в частна полза.

Междувременно от Върховния касационен съд (ВКС) съобщиха, че, по молба на журналисти, днес в 16 часа ще бъде публично разпределено делото за възобновяване на производството за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман, каквото поиска главният прокурор Сотир Цацаров.

По-рано от Софийски градски съд (СГС) обявиха, че отново са изпратили на ВКС делото, след като вчера им беше върнато. Изпълнени са указанията да бъде връчен препис от искането на Сотир Цацаров на австралиеца, който по закон има право на това. Икономия на време, а не процесуален пропуск, е причината съдията докладчик да разпореди делото да бъде изпратено незабавно във ВКС, уточниха от СГС.