Австралиецът Джок Полфрийман обжалва първата си забрана за напускане на страната, издадена през 2007 г. Това той е направил с молба, внесена днес в Софийския градски съд чрез адвоката му Калин Ангелов, съобщи "24 часа".

От 20 септември австралиецът, който бе условно предсрочно освободен от затвора, се намира във временния център за настаняване на чужденци в Бусманци. В молбата, подадена днес следобед в СГС, той е поискал забрана да падне. Тя е наложена след задържането му през декември 2007 г. и целта и е била да осигури неговото присъствие по време на наказателното поизводство, което приключва с влизането в сила на присъдата. 

Молбата е разпределена на 12-и състав на Наказателната колегия на СГС с председател Даниела Талева. Тя ще се произнесе в закрито заседание, като законът не посочва срок, в който да го стори. 12-и състав е този, който е осъдил на първа инстанция Полфрийман преди години, затова молбата отива при тях, макар сега председателят да е друг, а не този, който е чел присъда на първа инстанция. Разпределена е на този състав, защото, когато е чел присъдата, съдът се е признесъл и по забраната да напуска страната.

След причитане на окончателната присъда на Полфрийман е наложена втора забрана да напуска страната, която вече е административна мярка, наложена от МВР по силата на Закона за чужденците. Тя може да бъде обжалвана пред административния съд. От друга страна той има и заповед да бъде експулсиран от страната, издадена от дирекция "Миграция". Тя също е административна мярка, която се прилага спрямо всички чужденци, осъдени у нас, независимо с какви присъди. Веднага щом получат своите наказания, било то и условни, или напуснат затвора, те се извеждат от България.