Шестима от задържаните вчера 43-ма души за финансиране на терористи са привлечени като обвиняеми. Петима от тях са в ареста за 72 часа, а шестият е обвинен задочно и е обявен за международно издирване. Това съобщи пред Dir.bg говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 

Тя уточни, че петима от престъпната група са мъже - сирийски граждани, които законно са пребивавали у нас, а шестият участник е българка.

Основният организатор на престъпната дейност е сириец, пребиваващ в България, който е задържан в София. Той е осъществявал нерегламентирани "хавала"- преводи и е влязъл в контакт с лица, извършващи дейност по логистично подпомагане на международни терористични организации, както и с лица, за които има информация, че са свързани с финансиране на тероризъм и други видове престъпна дейност.

Срещу всеки от шестимата участници в престъпната група са повдигнати по две обвинения за престъпления по Глава Първа от НК - престъпления против републиката. Първото е за това, че в периода от началото на 2016 г. до 18 януари т.г. на територията на страната всеки един от шестимата е извършвал небанкови парични операции по метода „хавала“ в особено големи размери – общо от всички не по-малко от 25 млн. евро. Освен това всеки член на групата е участвал и в закупуване на леки автомобили в България и други държави. Колите са били прехвърляни до Сирия. Автомобилите, които са били прекарвани от членовете на тази група от България до Сирия в инкриминирания период са не по-малко от 100“, коментира Арнаудова.

По думите ѝ всички тези действия са извършени от обвиняемите, като са предполагали, че ще бъдат използвани изцяло или частично за извършване на терористични актове на територията на чужда държава.

Второто обвинение, повдигнато срещу всеки един от шестимата е за това, че са участвали в група, която си е поставяла за цел извършване на терористични действия на територията на чужда държава“, обясни Арнаудова.

Утре прокуратурата ще поиска от съда вземане на най-тежките мерки за неотклонение на петимата задържани.