43-ма чужденци са задържани при мащабната операция на ДАНС, ГДБОП и Специализираната прокуратура за престъпления по Глава Първа от Наказателния кодекс, а именно престъпления против Републиката, в София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч, съобщиха от държавното обвинение.

Предмет на разследването е дейност на група чужди граждани по организиране и осъществяване на територията на България на нерегламентирани парични преводи в и от страната в особено големи размери по т.нар. метод „хавала“ в рамките на международна организирана престъпна група.

Специализираният наказателен съд е издал 126 разрешения за извършване на претърсване и изземване – в 50 адреса на жилища и офиси и в 26 автомобила, както и обиски на 50 души. При условията на неотложност, като единствена възможност са събиране на доказателства, са извършени 7 претърсвания и изземвания. В хода на разследването са иззети са документи, 32 000 евро и други вещи.

Установено е, че основният организатор на престъпната дейност – сирийски гражданин, пребиваващ в България, който е задържан в София, осъществявайки нерегламентирани „хавала“- преводи, е влязъл в контакт с лица, извършващи дейност по логистично подпомагане на международни терористични организации, както и с лица, за които има информация, че са свързани с финансиране на тероризъм и други видове престъпна дейност.

Провеждането на операцията е предшествано от едногодишна работа на Специализираната прокуратура с българските служби за сигурност и партньорски служби за сигурност на страни – членки на Европейския съюз. Специализираната прокуратура ще извърши анализ на събраните доказателства и ще прецени на кои от задържаните ще бъдат повдигнати обвинения. 

Методът "хавала" представлява нестандартен начин за парични транзакции ("превеждам", "телеграфирам" - на арабския банков жаргон). Системата е известна и с други названия: "Фей-Чиен" (Китай), "Хунди" (Индия), "Падала" (Филипините),"Фей Куан" (Тайланд) и пр. Използува се масово от имигрантските общности в Америка, Европа и Близкия Изток, които изпращат парични средства в своите страни.