Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) окончателно отхвърли жалби на няколко души, сред които актьорът Явор Бахаров и подсъдимият за смъртта на Милен Цветков - Кристиан Николов, срещу наредбата за реда за установяване концентрацията на алкохол в кръвта и/или употребата на наркотични вещества или техни аналози. Това става ясно от решение на съда.

Върховните магистрати приемат, че не са допуснати нарушения, когато наредбата е била публикувана за обществено обсъждане. В мотивите подробно са очертани очакваните резултати от прилагането и с оглед предвиждането на ефективен ред за установяване на употребата на алкохол и/или наркотични вещества и техните аналози. Целта е да бъде намален броят на случаите на управление на превозно средство след употреба на алкохол или наркотични вещества, както и да има обективни, точни и надеждни резултати при установяване на употребата на забранените вещества.

Съдът посочва, че начинът, по който е уреден температурният режим на съхранение на пробите не е в правна връзка със самото оспорване на наредбата. Няма колизия между регламентирането на температурния режим на съхранението на пробите от вземането им до изпращането в лабораторията и съхранението, и температурния режим след извършване на изследването, смята съдът.

Обстоятелството, че в Наредбата са посочени конкретни лаборатории, които да извършват изследване на пробите за установяване концентрацията на алкохол в кръвта и на употребата на наркотични вещества или техни аналози, не води до извод за противоречието й със Закона за национална акредитация, посочват върховните съдии

Петчленният състав е счел за неоснователно възражението срещу текст от същата наредба, касаещ възможността в седемдневен срок от връчване на наказателно постановление или повдигане на обвинение заинтересованото лице да поиска повторно извършване на химически анализ.

Според ВАС разпоредбата не само не ограничава правото на защита, а дава допълнителна възможност за защита с извършването на повторния анализ. Определянето на срок за това е в съответствие с принципа за разглеждане и решаване на делата в разумен срок, включително и относно задължението на прокурора и разследващите органи да осигурят провеждането на досъдебното производство в предвидените по Наказателно-процесуалния кодекс срокове, пише в решението на съда. То е окончателно.

На 5 декември актьорът Явор Бахаров бе обвинен за открита у него марихуана. У него бяха намерени 0,3 гр. марихуана. Той бе задържан в 4-то Районно управление в София. Според разследващи количеството, намерено у Явор Бахаров, се равнява приблизително на половин цигара марихуана.

На 29 юни миналата година Бахаров бе осъден окончателно от Окръжния съд в Благоевград условно с четиригодишен изпитателен срок. Актьорът бе заловен да шофира след употреба на алкохол и наркотици през февруари 2020 г.

Преди дни Апелативният съд в София потвърди деветгодишната присъда за смъртта на журналиста Милен Цветков. Подсъдим за тежката катастрофа е Кристиан Николов.